4 Mayıs 2024 Cumartesi

Mammadov'un şüpheli ölümünün üzeri örtülmek isteniyor

Anarşist Bayram Mammadov'un ölümüne ilişkin hazırlanan ATK Otopsi Raporu'na göre profesyonel yüzücü olan Mammadov suda boğularak yaşamını yitirdi. Bu nedenle savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Rapor ve savcılığın kararıyla birlikte Mammadov'un ölümünün üstü çok sayıda soru işaretiyle birlikte kapatıldı. 

Cansız bedeni 2 Mayıs 2021 tarihinde  Kadıköy Moda sahilindeki denizden çıkarılan Azerbaycanlı anarşist Bayram Mammadov'un ölümüne ilişkin otopsi raporu hazırlandı. 

ETHA'ya konuşan Bayram Mammadov'un yakın arkadaşlarından Vahid Aliyev, gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele ettiklerini kaydetmişti. Mammadov'un arkadaşları 2 Mayıs 2020'den itibaren kendisinden haber alamamış, polise  başvurmuştu. Mammadov'un 2 Mayıs günü cansız bedeni denizde bulunmuş ancak arkadaşlarına 4 Mayıs'ta haber verilmişti. 

6 Mayıs'ta Bakü'ye gitmeyi planlayan ve çok iyi bir yüzücü olan Mammadov'un boğularak yaşamını yitirmesi çok sayıda soru işaretini akıllara getirmişti. Üstelik Mammadov'un hayatını kaybetmesine ilişkin de intihar ettiği öne sürülmüştü. 

Basında yer bulan çelişkili haberler, Bayram Mammadov'un politik kimliği sebebi ile Azerbaycan'da yaşadığı tutsaklık ve üzerinde uygulanmaya devam edilen baskı ve takip Bayram'ın ölümünü ailesi ve arkadaşları nezdinde şüpheli kıldığından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi tarafından gerekli başvurular yapılmış ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığıca soruşturma yürütülmeye başlanmıştı.

Soruşturma dosyasına giren 29 Kasım 2011 tarihli Adli Tıp Kurumu Otopsi Raporu da akıllardaki hiçbir soruyu gidermedi. Raporda, çok iyi bir yüzücü olan Bayram Mammadov'un suda boğulma sonucu hayatını kaybettiği değerlendirildi. Savcılık tarafından da otopsi raporu doğrultusunda 7 aralık 2021 tarihli kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.