19 Mayıs 2024 Pazar

Mamaklı kadınlardan coşkulu 8 Mart kutlaması

Mamaklı kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinlikte, "Direnenlerin isyanı isyanımızdır" dedi.

DAD Mamak Ana Fatma Cem Evi Kadın Komisyonu, Aka-Der, HDP, HDK Kadın Meclisi, İlmek Kadın Dayanışması, Yeni Demokratik Kadın'ın Tuzluçayır Feyzullah Çınar Parkı'nda yapmak istediği etkinliğe, valilik izni olmadığı gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Bunun üzerine kadınlar Ana Fatma Cemevi'nde bir araya geldi.

Etkinlik, saygı duruşu ve müzik dinletisi ile devam etti. Ardından Ana Fatma Cemevi Eşbaşkanı Hülya Türkmen açıklama yaptı. Türkmen, tarihsel ve toplumsal mücadelenin kadınlar olmadan var olmadığını vurgulayarak, sömürü düzeni sürdükçe özgür koşullarda yaşayamayacaklarını belirtti. 129 kadın dokuma işçisinden devraldıkları bayrağı yükselttiklerine işaret eden Türkmen, "Biz kadınlar bedenimize, emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için birlikte mücadeleyi örmeliyiz. Göğün yarısı olan biz kadınlar mücadelenin de yarısı olmalıyız! Direnenlerin talepleri, isyanları bizim de taleplerimiz, isyanımızdır" dedi.

Türkmen, "Nasıl ki; Kürt illerinde onlarca belediyeye kayyım atanmasıyla halkların iradesi yok sayılmıştır. Bugün de üniversitelere kayyım atanması da öğretim görevlilerinin, üniversite öğrencilerinin ve üniversite bileşenlerinin iradesi yine yok sayılmak isteniyor. Biz kadınlar olarak elbette bu tutumun karşısındayız ve karşısında olmalıyız. Hapishanelerde baskı, şiddet, tecrit, çıplak arama; dışarda devrimcilere karşı saldırı, ev baskınları gözaltı ve tutuklamalar sürerken. Ekin Wan'dan Gökçe Kurban'a mücadele yürüten kadınlara yöneltilen devlet şiddeti ve katliamlar, kadın bedenlerine ve ailelere işkenceler devam ettirilirken, direnişler, açlık grevleri sürerken biz kadınlar bunlara karşı nasıl sessiz kalabiliriz? Sokakta, hayatın her alanında dişe diş süren bir mücadelenin nasıl parçası olmayız?" diye konuştu. 

Türkmen, son olarak tüm kadınları 8 Mart'ta alanlarda olmaya çağırdı.

Konuşmasının ardından etkinlik semah dönülmesi ve sinevizyon gösterimi ile devam etti.