17 Mayıs 2024 Cuma

Maltepe İşçileri: Birlik olup kazanacağız

Maltepe Belediyesi'ne MATAŞ işçileri, Ataşehir Belediyesi'nde işten çıkarılan arkadaşlarına destek verdikleri için işten atıldı. İşçiler, çöm kamyonlarının bulunduğu şantiyeyi işgal etti. Herkes işine dönene kadar direneceklerini belirten işçiler, "Birlik olup kazanacağız" dedi.
 

Maltepe Belediyesi'ninde MATAŞ bünyesinde çalışan temizlik işçileri, Ataşehir Belediyesi'nde işten atılan Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yöneticisi Alkan Okuducu'ya destek verdikleri için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler, çöp kamyonlarının bulunduğunu şantiyeyi işgal ederek direniş başlattı.

İşgalden sonra patron, sendikanın şube yöneticileri ile bazı işçiler hakkında şikayette bulunarak, gözaltı karara çıkarttırdı. İşçilerin buna saldırıya yanıtı ise "Gemileri yaktık, geri dönüş yok" oldu.

'BELEDİYE BAŞKANI KILIÇ, İMZALANAN SÖZLEŞMEYİ TANIMADI'
ETHA'ya konuşan, işten atılan iş yeri temsilcisi Ali Sönmez, imzaladıkları toplu sözleşmede taşeron değil, kadrolu olarak işe alındıklarını belirtti. Ancak, sözleşmenin imzalanmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, uygulanmadığını kaydeden Sönmez, "Sözleşmenin uygulanması için belli aralıklarla eylem yaptık, iş verenimiz belediye başkanı Ali Kılıç'a her türlü kolaylığı tanımamıza rağmen bir türlü adım atmadı ve sözleşmeyi tanımamakta ısrar etti" dedi

Şube yöneticileri Alkan Okuducu'nun, sözleşmesinin hukuksuz bir şeklide "gözdağı" vermek için 7 Ekim'de feshedildiğini hatırlatan Sönmez, "Arkadaşımız sözleşme gereği ücretli izinli sayılmasına rağmen imza attıkları sözleşmeyi hiçe sayarak "işe gelmeme' bahanesiyle attılar" diye konuştu.

‘BELEDİYE DİRENİŞİ KIRMAK İÇİN BİZE VERİLMEYEN PARALARLA YEMEK ORGANİZE ETTİ'
MATAŞ'ın yaklaşık 6 aydır maaşlarını ve yemek ücretlerinin kestiğini söyleyen Sönmez, şunları söyledi: "Geçen bayramdan beri düzenli ödemelerimiz yapılsa da geçmişe yönelik kesintilerimiz hiçbir şekilde ödenmedi. Belediye ile şirket, direnişi kırmak için bizim verilmeyen yemek paralarımızla, işçilere yemek organize etti. Bu duruma karşı belediye önünde çadırıyla direnişte olan Alkan'ı ziyaret ettik ve bu durumu yetkililer içine sindiremedi. Bize 'zorla insanları yemeğe götürdünüz, ulaşımdan gelen arkadaşlarınızı kandırdınız' dediler ve bizi de işten attılar."

'BİZE REVA GÖRDÜKLERİNİ OYLARLA İADE EDECEĞİZ'
Direnişçi işçilerden Ahmet Bozkurt, yaşadıklarının hesabını soracaklarını belirtti ve ekledi: "Bize reva gördüklerini vereceğimiz oylarla iade edeceğiz" dedi.

Polis saldırısını hatırlatan Bozkurt, "Kafama dört yumruk yedim, nedeni neydi?" diye sordu, "Burada herkes iki kuruş ekmek parası için mücadele ediyor. 19 Kasım'da imzaladıkları sözleşmede kabul ettikleri her şeyi reddederek karşımıza çıkıyorlar" dedi.

Bozkurt, "Birlik olup daha güçlü olacağız" diyerek, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

'İMAMOĞLU VE KILIÇDAROĞLU GELSİN DE, ÇEKTİĞİMİZ ZULMÜ GÖRSÜN'
İşçilerden Ferhat Boz ise, yaşadıkları hukuksuzluk ve zorlukları şu sözlerle özetledi: "Geriye dönük alacakların ödenmemesinden, bir süredir hiç zam yapılmamasına, yemek parasının geri alınmasından yapılan eziyete, başkanından, müdüründen amirine bir sürü çile çektik, hangisini anlatayım?"

"Biz emekçiyiz, çoluğumuzun çocuğumuzun ekmeğinin peşindeyiz" diyerek, polis saldırısını kınayan Boz, bir de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na seslendi: "İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu, hak, hukuk, adalet diyip duruyor, gelsinler de çektiğimiz zulmü görsünler."