26 Nisan 2024 Cuma

Maltepe Belediyesi kaçak işçilere çöp toplatıyor

Maltepe Belediyesi'nde yasa dışı işçi çalıştırma iddialarına ilişkin konuşan direnişçilerden Keskin, "İşçilerin haklarını hiçe sayarak kendi orman kanunlarını işletiyorlar" dedi.

CHP’li Maltepe Belediyesi'nde çalışan temizlik birimi işçilerinin direnişi beşinci günde. Direniş kırıcılığı yapan belediye yönetimi ise işçilerin haklarını vermek yerine farklı birimlerden işçilere veya mültecilere kaçak çöp toplattırıyor. Çöp kamyonlarını kullanan bu işçilerin ise eğitimleri ve iş sağlığı ve güvenliği yok.

ETHA'ya konuşan Genel-İş İstanbul Örgütlenme Uzmanı Gökhan Keskin, direnişin ilk günündeki polis saldırısını hatırlatarak, "Bu sırada araçları ulaştırma müdürlüğüne çektiler. Sabah araçları oraya çektiklerinde haber geldi yevmiyeli işçi çalıştıracaklarına dair" dedi.

'İKİ İŞÇİ YEVMİYELİ OLARAK İŞE ALINDIKLARINI SÖYLEDİLER'
Ulaştırma müdürlüğünde iki işçi arkadaşla karşılaştıklarını aktaran Keskin, konuşmasına şöyle devam etti: "Daha önce Beşiktaş Belediyesi'nde çöp kamyonlarının sahibi olduğu taşeron şirket bünyesinde çalışıyorlarmış. Ancak daha sonra KHK ile emekli oldukları için işten çıkarılmışlar ve bir yıldır işsizmişler. Bu iki işçi yevmiyeli olarak işe alındıklarını söylediler. Sonra yine diğer yevmiyeli işçilerin buraya giriş yaptığını gördük. Polisler de biz orada olduğumuz için yanımıza geldi."

'5 DAKİKA EĞİTİMLE KAMYON KULLANDILAR'
Belediye tarafından işçilerin 'kaçak' çalıştırıldığını belirten Keskin, "Bu işin eğitimini almamış, belgeleri bulunmayan bu kişiler daha önce kamyon kullanmamışlar. Orada beş dakikada verilen bir eğitimle şantiyeden çıkarıldı bu kişiler" diye konuştu.

'BELEDİYE İŞİNDE TAŞERON İŞÇİ ÇALIŞTIRILAMAZ'
Keskin durumla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi ve ekledi: "Bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü bu araçlar iş bırakan arkadaşlarımızın üzerine zimmetlidir. Zaten belediye işlerinde artık taşeron çalıştırılamaz yasalara göre. Belediye şirketlerine geçişlerin ardından bu şekilde işçi çalıştırılamaz."

'BU İŞ, TEHLİKELİ İŞ'
Belediye içinde zabıta ile büro elemanı olarak çalışan işçilerin zorla çöp araçlarının arkasında çalıştırıldığına dikkat çeken Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu iş işçi sağlığı ve güvenliği bakımından tehlikeli bir iştir. Biz bunu o arkadaşlara da anlattık."

'BUNU YAPAN DA KENDİNE SOSYAL DEMOKRAT DİYEN BİR BELEDİYE'
Keskin, belediyenin direnişteki işçilere haklarını vermek yerine yasa dışı davrandığına işaret etti ve devam etti: "Ancak belediye buradaki işçilerin haklarını vermek yerine, yasa dışı davranarak buradaki direnişi kırmaya çalışıyor. İşçilerin haklarını hiçe sayarak kendi orman kanunlarını işletiyorlar. Biz de buna karşı mücadele ediyoruz. Mültecileri çalıştırıyorlar. Savaştan kaçan insanları burada sömürüyorlar. Bunu yapan da kendisine sosyal demokrat diyen bir belediye."