17 Mayıs 2024 Cuma

Maltepe Belediyesi işçilerinden eylem

Son bir yıldır maruz kaldıkları hukuksuzlukları bir kez daha Maltepe Belediyesi önünde dile getiren  Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu şube üyesi işçiler, geri adım atmayacaklarını, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. İşçiler, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. 

Maltepe Belediyesi'nde iş güvencesi ve çalışma koşullarına dair DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu şube üyesi işçiler belediye önünde açıklama yaptı. 

Belediyenin önüne ıslıklarla ve "Direne direne kazanacağız" sloganıyla gelen işçiler, "İş güvenceme dokundurtmam" ve "İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz" yazılı pankartları açtı. Basın metnini okuyan Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yönetiminden Cihan Demir okudu, son bir yıldır 5. kez çeşitli gerekçelerle belediye çalışanlarının iş akdinin feshedildiğini kaydetti. 

Demir, "Son olarak, asli işi öğretmen olan arkadaşımız, uzun süre ayakta kalamayacağını belediye yönetimine rapor olarak sunmasına karşın, sahaya görevlendirmekte ısrar edilmiş, öğretmen arkadaşımıza kendi işi verilmemiş, işçi fazlalığı gerekçe gösterilerek iş akitlerine son verilmiş, fakat ardından yeni işçi alınmıştır" dedi. 

'GERİ ADIM ATMAYACAK, MÜCADELE EDECEĞİZ'
Belediyenin bu tutumu işçilerin demokratik haklarına saldıran AKP'li Beykoz Belediyesinden tanıdığını söyleyen Demir, "İşçiler anayasal haklarını kullanarak sendikamız Genel İş'te örgütlendikleri için işten atılmış, işçilerin yerleri değiştirilmiş, angaryaya zorlanmış, işçiler üzerinde baskı ve korku ortamı oluşturulmaya çalışılmış, iş barışı bozulmuştur. Bugün Maltepe Belediye'sinde işçilerin aynı şeyleri yaşaması karşısında Maltepe Belediyesi işçileri ve Sendikamız, iş güvencemizi ortadan kaldıran bu saldırılar karşısında geri adım atmayacaktır ve mücadele edecektir" diye konuştu. 

'TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNDİ'
Maltepe Belediyesi işçilerinin ücretlerinin iyileştirme talebinin belediye yönetimi tarafından kabul edilmediğini, işçilerin asgari ücrete mahkum edildiğini kaydeden Demir, şöyle devam etti: "Maltepe Belediyesi işçilerinin geçmiş sözleşme döneminde grev yaptıkları, düşük ücret ve çalışma koşulları talebinde haklı oldukları ortaya çıkmış, bir yıl dolmadan işçilerin ücreti açlık sınırının altında kalmıştır. Düşük ücretler karşısında, yüksek enflasyonla artan giderler, işçilerin ücretlerini, geçmiş sözleşmelerin altına çekmiştir. Tüm bu hak kayıplarının giderilmesi Toplu İş Sözleşmesine kalmış, işçi ve emekçilerin iyileştirme talebi görmezden gelinmiştir.

'BELEDİYE İŞÇİLERİNİN YANINDA OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Belediye işçileri bundan sonraki süreçte iş güvencesi başta olmak üzere, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için TİS taslaklarını hazırlayacak ve belediye yönetimiyle yeniden masaya oturacaktır. Şimdiden tüm işçileri taleplerine sahip çıkmaya, insanca ücret ve çalışma koşulları için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Maltepe Belediyesine, sosyal demokrat belediyeciliğinde temel şiar edindiği, iş güvencesinin tüm belediye işçilerinin kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatıyoruz. Belediye yönetiminin, belediye işçilerinin bu konudaki kararlılığını sınamadan, iş barışını bozmadan, hızla işçiler lehine, kazanılmış hakları koruyan bir perspektifle sorunları çözeceğine dair umudumuzu korumak istiyoruz. Bu süreçte yaşanacak tüm gelişmeleri sıcağı sıcağına kamuoyuyla paylaşacağımızı, sorunu tüm belediye işçileriyle tartışmaya açacağımızı ve işçilerin alacağı her kararın arkasında duracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu vesileyle bir kez daha Maltepe halkını ve kamuoyunu duyarlı olmaya, yaşanan bu haksızlığa ses çıkarmaya, belediye işçilerinin yanında olmaya çağırıyoruz."

Eylem, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla sona erdi.