1 Mayıs 2024 Çarşamba

Malatya'da Aleviler Maraş katliamını lanetledi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya, Ören ve Doğanşehir şubeleri ortak açıklama yaparak, 40. yılında katledilen Alevileri andı, katliamı gerçekleştirenleri lanetledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya, Ören ve Doğanşehir şubeleri ortak açıklama yaparak, 40. yılında Maraş'ta katledilen Alevileri andı.
 
PSAKD Malatya Şubesi'nde gerçekleşen açıklamaya CHP, OSP, İHD, Eğitim-Sen, BTS temsilcileri destek verdi. Şubeler adına açıklamayı yapan PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, "Yüzlerce insanımızın vahşice katledildiği, binlerce insanımızın yaralandığı, on binlerce insanımızın göç etmek zorunda bırakıldığı, insanlarımızın evlerinin ve işyerlerinin talan edildiği ve yakıldığı Maraş katliamının üzerinden tam 40 yıl geçti" dedi.
 
"Devlet güçlerinin gözü önünde insanlarımız parçalanarak, kurşunlanarak, çivilenerek, kazanda kaynatılarak katledildiler" diyen Ulutaş, Maraş katliamının planlı ve organize bir katliam olduğu belirtti. Ulutaş şunları söyledi:
"Devlet güçleri katliam boyunca hiçbir müdahalede bulunmadan sadece izlediler. Ötesinde katliamı yönlendirdiler ve teşvik ettiler. İyi bilinmelidir ki; bu katliam bir insanlık suçudur. Devlet Maraş katliamındaki sorumluluğunu kabul etmeli ve özür dilemelidir. Maraş katliamı yüzlerce yıldan beri Alevi halkımıza karşı gerçekleştirilen katliam, asimilasyon ve inkar politikalarının bir parçasıdır. Maraş katliamı, Dersim katliamının bir devamıydı."
 
"Biz Aleviler ayrımcılığa, inkara, istismara, savaşlara, sömürüye itiraz ediyoruz" diyen Ulutaş, "Ağıtlara sinmiş acıları Türkülere sinmiş göz yaşlarını, umuda dönüşen zılgıtlarımızla dil, din, mezhep, etnik köken ayrımı yapmaksızın barış ve kardeşlik türkülerini söylemeye devam edeceğiz. Biz Aleviler tarihin hiçbir döneminde yanlış tarafta durmadık. Nerede bir haksızlık, hukuksuzluk, zulüm yaşanıyorsa mazlumların yanında durarak mücadele ettik. Bundan sonrada devam edeceğiz. Nesimi'nin dediği gibi. Ey Nesimi can Nesimi, Hak senin aynındadır. Bunca ulema canlının vebali boynundadır anlayışı ve şiarı, Pir Sultan'ın inancı ve direnci ile yaşamaya devam edeceğiz. Hak ve hakikat yolunda yürüyen cümle canlarımızı 40'ıncı yılında bir kez daha saygıyla anarken, katilleri, koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı, gerici, faşist ideolojilerini nefretle kınıyoruz" diye belirtti.