6 Mayıs 2024 Pazartesi

Malatya'da 8 Mart buluşması

Malatya'da bir araya gelen kadınlar, emek sömürüsüne karşı mücadele edecekleri kaydetti. Kadınlar, dayanışma ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. 

Malatya'da Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla Soykan Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin eylem yaptı. 

"Baharı da barışı da kadınlar getirecek" pankartının açıldığı eylemde, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı yükseldi. Basın metnini okuyan Latife Ulutaş, bu yıl ki 8 Mart'ı emek sömürüsünün her geçen gün arttığı, enerjiye ve temel tüketim maddelerine gelen zamlarla birlikte alım gücünün kalmadığı koşullarda karşıladıklarını belirtti.

Bakım yükünün sadece kadınların sırtında olduğunu esnek ve yarı zamanlı çalışma biçiminin kadınların istihdam alanında maruz kaldığı eşitsizlikleri her geçen gün daha da derinleştirdiğine vurgu yapan Ulutaş, "Kadınların doğal sorumlulukları gibi görülen ev işleri ve bakım işleri hep kadınların ücretsiz emeği üzerinden idame ediliyor, yarım gün uygulaması, kadınlara ‘bir fırsat'mış gibi sunuluyor. Toplumdaki cinsiyetçi iş bölümü sorgulanmadığı için kadınların daha düşük gelirli, yükselme şansı olmayan işlerde çalışmaları ve esas görevlerinin aile içi sorumlulukları olduğu düşüncesi meşrulaştırılıyor. Bu da genel yoksulluk içinde kadın yoksulluğunun daha da artmasına yol açıyor" ifadelerini kullandı. 

Ulutaş, şöyle devam etti: "Cezaevinde cinsel şiddete maruz kaldığını açıklayan Garibe Gezer'in şüpheli ölümü karşısında susmadık! Sağlık hizmetine erişimin engellendiği, tecrit koşullarının arttırıldığı, hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakkının ihlal edildiği bir süreçte Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması için kampanyalar örgütledik. Deniz Poyraz'ın katledilmesine karşı öfkemizi alanlarda birleştirdik, Çilem Doğan'a verilen 15 yıl cezayı kabul etmedik, ‘özsavunma haktır' dedik. Kadınlar olarak dayanışmaya ve direnmeye devam edeceğiz" dedi.