25 Nisan 2024 Perşembe

Malatya'da 17 işçi işten çıkarıldı

Malatya'da Battalgazi Sulama Birliği'nde çalışan 17 işçi işten çıkarıldı. İşçilere sözlü olarak "ekonomik kriz" nedeniyle çıkarıldıkları söylendi, tebligatta ise mevsimlik işçi oldukları ima edildi. İşçiler, kadrolu ve daimi işçi olduklarını belirterek, işe iade devası açtı.

Malatya'da Battalgazi Sulama Birliği'nde çalışan 17 işçinin iş akitleri,  mevsim bitimi olduğu gerekçesiyle askıya alındı. Ancak 16 yıl ile 21 yıl arasında çalışan işçilerin tamamı daimi işçi kadrosunda yer alıyor. İşçiler sözlü gerekçede "mali sıkıntı" denilirken, yazılı tebligatta ise mevsimlik işçi muamelesi yapıldı.

KADROLU İŞÇİYE MEVSİMLİK İŞÇİ GEREKÇESİ
Battal Gazi Sulama Birliği'nde çalışan TES-İŞ üyesi 17 işçi, geçtiğimiz yıl sonu 3 Aralık'ta, birlik başkanı İlhami Tangüner'in kararı ile çıkarıldı.

İşçiler, işe geri dönmek talebiyle Malatya Valisi, DSİ Bölge ve Şube müdürleri ve Malatya milletvekillerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi ile görüştü ancak sonuç alamadı. Bunun üzerine işe iade davası açtı.

'DAİMİ ÇALIŞAN İŞÇİ VE KADROLU ÇALIŞIYORDUK'
Artı Gerçek'e konuşan 21 yıllık işçi Ali Gelgeç süresi belirsiz olarak iş akitlerinin askıya alındığını, daimi çalışan işçi statüsünde ve kadrolu olarak çalıştıklarını söyledi.

2018 öncesine kadar sulama birliği yönetiminin seçimle belirlendiğini ancak şimdi devlet tarafından atandığını kaydeden Gelgeç, şunları söyledi: "DSİ tarafından atanan birlik başkanı işçilerin haklarını elinden almaya çalıştı. Fiili olarak işle ilgili zorluklar çıkarıldı. Bununla olmayınca bu defa iş akdimiz askıya alındı. Bu aynı zamanda kadro hakkımızın fesih edilmesi demek. Ne zaman çalışacağımız belli değil. Yüzümüze söylenen cümle, 'Ben sizi hiç işe almayabilirim, hiç çalıştırmayabilirim' şeklinde. Şifahi olarak mali krizin söz konusu olduğunu söyledi."

'DEPREMZEDEYİ İŞTEN ÇIKARMAK MERHAMETSİZLİK'
TES-İŞ Malatya Şube Başkanı Erdeniz Erdim ise işçilerin aynı zamanda depremzede olduğunu belirtti.

Erdim, "Bu depremde, bu felakette 17 işçinin işten çıkarılması gerçekten vicdansızlıktır, merhametsizliktir. En üst makamlara da gidip ifade ettik, çözüm bekliyoruz. Deprem felaketi geçirilmiş ve bu durumda işsiz" dedi.

İşçilere sözlü olarak sunulan "mali kriz" gerekçesinin doğru olmadığını vurgulayan Erdim, "Birliğin, Battal Gazi Belediyesi'nden 1 trilyon, çiftçilerden 15 trilyon alacağı var. Buralardan alacağını tahsil etmiyor, işçilere faturayı kesiyor. Sulama birliğinin bütçesinin yüzde otuzunun yasal olarak personel gideri olarak kullanabilirsin deniliyor kanunen. 15 trilyonu sen belediyeden almamışsın tabiki bütçen düşük olacak. Sen bu parayı kasaya koy bakalım bütçenin yüzde otuzu ne yapıyor" şeklinde sordu..