18 Mayıs 2024 Cumartesi

Mahkemeden tecavüz mağduru çocuğa: Neden bağırmadın

Akrabası olan Osman Ç.'nin sistematik tecavüz işkencesine maruz kalan çocuk, mahkemede yaşadıkların bir kez daha anlatmak zorunda kaldı. Öte yanda mahkeme heyeti tecavüz mağduru çocuğa, "neden bağırmadın, ses çıkarmadın" diye sordu. Duruşma, 27 Ekim'e ertelendi. 

İsviçre'den akraba ziyareti için Temmuz 2020'de Mardin Kızıltepe'ye gelen çocuğa  tecavüz eden Osman Ç. hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan açılan davanın ikinci duruşması Mardin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yeğeni olduğu öğrenilen çocuğun ve ailesinin şikayeti üzerine tutuklanan Osman Ç.'nin 13 Ocak'ta görülen ilk duruşmada tahliye edilmesi üzerine yakınları tarafından cezaevi önünde davul zurna ile karşılanması ise tepkilere sebep olmuştu.

Davanın bugün görülen ikinci duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık katılmazken, çocuk ve ailesi ile tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Şahmaran Kadın Platformu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ve Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi yetkilileri takip etti.

Kimlik tespitinde bulunulmasıyla başlanan duruşmada söz alan sanık avukatı, mahkemeden duruşmanın izleyiciye kapalı görülmesi talebinde bulundu. Fakat talebi reddeden mahkeme yargılamanın açık devam etmesine karar verdi.

Duruşma için yaşadığı İsviçre'den gelen çocuğun beyanları Fransızca tercüman aracılığıyla alındı. Yaşadıklarını anlatan çocuk, sanığın cezalandırılmasını istedi.

ÇOCUĞA, 'NEDEN BAĞIRMADIN' DİYE SORULDU
Çocuğun sorgusu sırasında mahkeme başkanı "neden bağırmadın, neden ses çıkarmadın?" gibi sorular yöneltti. Avukatlar hakimin çocuğu suçlar şekilde yönelttiği sorulara tepki gösterdi.

Tanıkların dinlenmesi ile devam eden duruşmada avukatlar savunma yaptı. Çocuğun avukatları yeni raporlar sunarak sanığın öncelikle tutuklanmasını, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol tedbiri uygulamasını ve cezalandırılmasını istedi. Sanığın avukatı ise, dosyada somut hiçbir delil olmadığını savunarak, müvekkilinin beraatına karar verilmesi talebinde bulundu. Mahkemenin mütalaasını sunmasını istediği iddia makamı süre talebinde bulundu.

Sonrasında duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme başkanı, açıkladığı ara  kararında çocuğun avukatlarının taleplerini reddedip, bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi. 
 
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Çocuğun avukatları ve davayı takip eden kadın örgütleri, duruşma sonrası adliye önünde açıklama yaptı. Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden Avukat Dilan Koç, yaptığı açıklamada sanığın tutuklanması yönündeki taleplerin reddedilmesine ve mahkeme başkanının çocuğa yönelttiği sorulara tepki gösterdi.

Koç, şöyle devam etti: "21'inci yüzyılda mağdura 'neden bağırmadın, neden ses çıkarmadın' şeklinde sorular yöneltildi. Sanki müvekkilimiz sanıkmış gibi kendisine sorular yöneltildi ve bunun cevapları alınmaya çalışıldı. Biz bu yargılamalarda artık mağdurun suçlanmamasını, mağdurun bir iftira atmış gibi, kendi isteği ile yapmış gibi gösterilmesini artık kabullenemiyoruz. Yargılama makamından da talebimiz bir mağdurun hayatına bu şekilde etki edecek kararları vermemeleri."

KOLBAŞI: ÇOCUĞA YAŞADIKLARI TEKRAR YAŞATILDI
UCİM avukatı Leyla Kolbaşı da,  çocuğun soruşturma aşamasında ifadesinin alınmasına rağmen tekrar mahkeme huzuruna çağrılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Tekrar dinlenmesi ile çocuğa yaşadıklarının tekrar yaşatıldığını söyleyen Leyla, çocuğa travmalarının tekrarlatılmasının "çocuğun üstün yararı ilkesine" aykırı olduğunu dile getirdi. Leyla, sanığın en ağır cezayı alması için hukuk mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti.