19 Nisan 2024 Cuma

Mahkeme Temo'nun gözaltı tutanaklarını istedi

Kuzey Suriye'den kaçırılarak getirilen Dozgin Temo hakkında açılan davanın 2'nci duruşmasında mahkeme heyeti, jandarmadan gözaltına alınma tutanaklarını istedi. 

Türkiye ve kendisine bağlı olan paramiliter güçlerden oluşan Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) 9 Ekim'de Kuzey ve Doğu Suriye'nin Serêkaniye ve Gri Sipî kentlerine yönelik operasyonundan Mişrefa Köyü'nden alınıp Urfa'ya kaçırılan sonra da "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Rakka doğumlu Dozgin Temo (Çiçek Kobani) hakkında açılan davanın 2'nci duruşması Urfa 5'inci Ağrı Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Temox tutuklu bulunduğu Urfa T Tipi 2 No'lu cezaevinden getirilirken avukatı Hidayet Enmek de duruşma salonundaki yerlerini aldı. 

Duruşma Dozgin Temo'nun savunmasıyla başladı. Temo ifadesini tercüman eşliğinde Kürtçe verdi. Savunmasında, kendisine yönelik suçlamaları reddeden Temo, herhangi bir silahlı çatışmada bulunmadığını, yine teslim alındıktan sonra ayağına 2 el ateş edildiğini ve yaralı bir şekilde teslim alındığını söyledi. 

DELİL YOK
Daha sonra savunma yapan Temo'nun avukatı Hidayet Enmek, müvekkilinin gözaltına alındığı tarihten bu yana ifade tutanağı, sorgu zaptından başka müvekkiline istinat edilen suça ilişkin hiçbir delilin dosyaya girmediğini söyledi. Enmek, devamında şunları söyledi: "Müvekkilimi kimin gözaltına aldığı, yine gözaltına alınma şekline ilişkin bir tutanakta yok. Nasıl yaralandığına dair de bir tutanak bulunmuyor. Müvekkilimin Türkiye'ye karşı işlemiş olduğu bir durum, eylem ya da girmiş olduğu bir çatışmaya ilişkin hiçbir kayıt ve delil bulunmamaktadır. Biz bunların tespiti için gözaltı işlemini yapan kişilerin tespit edilmesini talep ediyoruz. Yine müvekkilimizin nasıl yaralandığına dair kayıtların jandarmadan istenmesini talep ediyoruz."
 
Kısa bir aradan sonra mahkeme heyeti jandarmaya ara karar gereğince Temo'nun gözaltına alınmasına dair tüm bilgi ve tutanakların istenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 22 Eylül'e erteledi.