4 Mayıs 2024 Cumartesi

Mahkeme 'olmayan dosya' üzerinden karar vermiş

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 1993'te müebbet hapis cezasına mahkum edilen ve 26 yıldır cezaevinde bulunun Asım Demir'in yeniden yargılanma talebi iki kez reddedildi. Avukatı itiraz ettiğinde, dava dosyasının kayıp olduğu ortaya çıktı.

Devlet Güvenlik Mahkemesi DGM'de 1993 yılında yargılanıp, 26 yıldır tutuklu bulunan Asim Demir'in "adil yargılanma hakkı ihlali" gerekçesiyle yeniden yargılanma talebiyle yaptığı iki başvurunun reddedilme gerekçesi ortaya çıktı: Dava dosyası kayıp.

Mezopotamya Ajansı'ndan Hamdullah Kesen'in haberine göre, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan her iki başvuruya da ret kararları verdi. Ancak avukatının yaptığı itiraz üzerine, Demir'e ait dava dosyasının kayıp olduğu ve mahkemenin kayıp dosyayı incelemeden ret kararları verdiği ortaya çıktı.

26 YILDIR CEZAEVİNDE
Asım Demir,  yargılandığı (DGM) kararıyla "Ülke topraklarının bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunma" suçlamasıyla 'müebbet hapis' cezasına mahkum edildi. DGM'nin hakkında verdiği bu kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine 26 yıldır cezaevinde olan Demir, "adil yargılanma hakkı ihlali" gerekçesiyle Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki başvuru yaptı.

Başvurularında, ifadesinin baskı altında alındığı, soruşturmanın ilk aşamasında müdafi tarafından temsil edilemediği ve karar veren DGM heyetinde askeri bir hakimin bulunması nedeniyle bağımsız ve tarafsız yargılama yapılmadığını belirten Demir, yeniden yargılanma talebinde bulundu.

Demir'in avukatı Özgür Yakut, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), özellikle DGM'ler döneminde yapılan yargılamalarda verilen mahkumiyetlere ilişkin "adil ile tarafsız yargılanma hakkının ihlal edildiği" yönündeki kararları doğrultusunda son yıllarda yeniden yargılanma taleplerinin kabul edilmeye başlandığını dile getirdi.

'OLMAYAN DOSYA ÜZERİNDEN TALEBİMİZ REDDEDİLDİ'
Bir üst mahkemeye yaptıkları itiraz da yine reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmak için dava dosyasını istediklerinde yaklaşık 1, 5 ay yanıt alamadıklarını söyleyen Av. Yakut, "İkinci talebimizden sonrada bu dosyanın arşivde bulunamadığı yani kayıp olduğu tarafımıza bildirildi. Tabii biz bu bildirimi resmi tutanak altına aldık" diye belirtti.

"Olmayan dosya üzerinden yeniden yargılama talebimiz reddedildi. Hatta buna ilişkin yaptığımız itirazlar bir üst mahkeme tarafından reddedildi. Bu gibi dosyalarda mahkemelerin ezber karar verdiğine yönelik görüşümüz de teyit edilmiş oldu" diyen Av. Yakut, mahkemenin kayıp dosya üzerinden karar verdiğinin ortaya çıkması ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduklarını da ifade etti.

Av. Yakut,"Dosya ortada yokken taleplerimizin reddedilme gerekçesini merak ediyoruz. Neye göre karar verildi, biz bunu gerçekten merak ediyoruz. Buna ilişkin kararı veren mahkeme hakkında HSYK'ye de şikayette bulunacağız. Dosyamız şuan Anayasa Mahkemesi'nde, buradan da ret almamız durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız bu dosyayı" dedi.