9 Mayıs 2024 Perşembe

Mahkeme itirafa rağmen 'nefret suçunu' görmedi

Edirne'de bulunan 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda Çetin Doğan'a Kürtçe eğitimi savunduğu için saldıran ırkçı faşistler, suçlarını itiraf etmelerine rağmen mahkeme  nefret suçunu görmedi. Böylelikle Türkiye'de bir nefret suçunun daha üstü örtülmeye çalışıldı. 

Zorunlu askerlik yaptığı Edirne'de Kürtçe eğitimi savunduğu için bir grup askerin ırkçı saldırısına uğrayan Çetin Doğan'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı. 

Doğan, 15 Ağustos'ta Edirne'nin Süloğlu ilçesinde bulunan 54. Mekanize Piyade Komutanlığı'nda, uzun namlulu silah dipçiğiyle darp edildi, burun ile alın kemiği kırıldı, kaburgasında çatlama ve bacaklarında da morarma medyada geldi. Doğan'ın uğradığı saldırı Edirne 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafında "neticesi itibarı ile ağırlaşmış kasten yaralama" suçlaması kapsamında değerlendirildi. 

Saldırıyı gerçekleştirenlerden Uğur Can Y.'nin Doğa'nın  siyasi konuşmalarından dolayı "duyduğum öfke ile sinirlenerek müştekinin yüz ve burun bölgesine silahla vurdum" beyan vermesine rağmen mahkeme heyeti "nefret suçu" üzerinden değerlendirmedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’ın haberine göre hazırlanan iddianamede, yine Doğan'nın başka askerlerin de saldırıya karıştığı, üstlerinin saldırı öncesi kendisine dönük yaklaşımlarına dair beyanları olmasına rağmen sadece Uğur Can Y. isimli bir asker sanık olarak yer aldı.

Avukatların talepleri ve şikayetlerine rağmen "nefret suçu" yönünden soruşturma yürütülmezken,"Olaya ilişkin idari tahkikat raporu, müşteki beyanı, hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığına' dair verilen karar, Yunus K.'nın beyanı, şüpheli ifadesi ve ikrarı, Adli Tıp raporları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, şüphelinin müştekiyi birden fazla ağırlaştırıcı sebep olan yüzde sabit iz kalacak ve kemik kırığı olacak şekilde kasten yaralama suçunu işlediği" tespitinde bulundu.
 
Av. Soner Kurt, saldırı anı ve sonrasında üstelerinin tavırları nedeni ile sorunların yaşanmaya devam ettiğini hatırlattı. Kurt, "Sanık bile ifadesinde çok açık bir şekilde müvekkilim ile aralarında siyasi içerikli bir konuşma olduğunu, müvekkilimin konuşmalarına öfkelendiği için saldırdığını söylüyor. Nefret suçu işlediğini bu kadar net bir şekilde kabul ediyor. Sanık nefret suçu işlediğini itiraf ederken, savcılığın bunun nefret suçu olduğunu görmezden gelmesiyle, dosyanın basit bir saldırı olarak görülmesi amaçlanıyor." dedi.

Saldırıların Kürtlere ve Kürtçeye olduğunu belirten Kurt, "Bu saldırının bir nefret suçu ve ırkçı saldırı olduğunu ortaya koyacağız" diye vurguladı.