2 Mayıs 2024 Perşembe

Mahkeme 'eşbaşkanlık' sıfatında 'kamu zararı yok' dedi, beraat kararı verdi

2016 yılında yerine kayyum atandıktan sonra görevden alınan Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Ali Bul, "eşbaşkanlık" sıfatını kullanmaktan beraat etti. Kararı değerlendiren avukat Barış Yıldırım, "Bu karar benzer suçlamalar için emsal niteliğinde" dedi.

2016 yılında yerine kayyum atandıktan sonra görevden alınan Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Ali Bul, HDP'li belediyelere kayyum atamaya gerekçe gösterilen "eşbaşkanlık" sıfatını kullanmaktan beraat etti.

"Eşbaşkanlık" davası bugün Tunceli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Ali Bul'un avukatı Barış Yıldırım'ın katıldığı duruşmada, mahkeme, iddiaya konu olan belediye başkanlığı görevinde "eşbaşkanlık" sıfatının kullanılmasının suç olmadığın belirterek, beraat kararı verdi.

BİLİRKİŞİ 'KAMUYA ZARARI YOK' DEDİ, MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ
Karara ilişkin Artı Gerçek'e konuşan Ali Bul'un avukatı Barış Yıldırım, kararın mahkemece istenilen bilirkişi raporuna istinaden verildiğini söyledi. Bilirkişi raporunda "eşbaşkanlık" sıfatının kullanılmasında kamunun zarara uğratılmadığı tespitinin yer aldığını altını çizen Yıldırım, mahkeme de bilirkişi raporun gelmesinin ardından "eşbaşkanlık" sıfatının kullanılmasıyla ilgili beraat kararı verdiğini söyledi.

'KARAR, DİĞER EŞBAŞKANLAR İÇİN EMSAL NİTELİĞİNDE'
"Eşbaşkanlık" sıfatı kayyum atanan belediyelerdeki eşbaşkanların yargılanmasında 'suç unsuru' olarak sayılıyordu. Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı "eşbaşkanlık" sıfatını kullandıkları, yazışmaları bu sıfatla yaptıkları için yargılanan eşbaşkanları arasında.

Bu kararın benzer iddialarla yargılanan diğer eşbaşkanlar için emsal olup olmadığı sorusuna yanıt veren Yıldırım, "Bu karar kesinlikle benzer suçlamalar için emsal teşkil edecek" dedi.