19 Mayıs 2024 Pazar

Mahkeme, Ceren'i katleden Arduç'un 'akıl sağlığına' bakacak

Mahkeme, Ceren'i katleden ve "akli dengem yerinde değil" iddiasını savunan Özgür Arduç'un akıl sağlığının tespitinin yapılması için duruşmayı Ocak ayına ertledi.

Ceren Özdemir'i katleden Özgür Arduç hakim karşısına çıktı. Ordu'da 3 Aralık günü üniversite öğrencisi Ceren'i katleden ve yakalandığında da iki polisi yaralayan Arduç'un, "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu bulunduğu hapishaneden SEGBİS ile katıldı.

Ceren'in ailesinin katıldığı duruşmaya çok sayıda kadın örgütü, çok sayıda barodan avukatlar da katıldı.

SEGBİS ile duruşmaya katılan Özgür Arduç, emniyetteki ifadesini kabul etmedi. Arduç, sinir haliyle ifade verdiğini iddia etti. Arduç'un "akli dengesinin yerinde olmadığını ve tedavi olmak istediğini söylemesi" üzerine duruşma savcısı, "İfadesini ben aldım. Sordum, 'tedavi olmak ister misin?' diye. 'Bu halimden memnunum. Tedavi olmak istemiyorum' demişti. Daha önce de Adli Tıp'a gitmediğini söylemiştin. 2006'da 'cezai sorumluluğum var' diye rapor gelmiş" yanıtını verdi.

Arduç'un ardından Ceren'in anne, baba ve ablasının Ceren'in katledildiği güne dair ifadeleri dinlendi. İfadesi sırasında salonda duygusal anların yaşandığı abla Gizem Özdemir, şunları aktardı: "Cama çıktım, kapının önündeydi. Özgür Arduç'u gördüm. Anahtarı attım. Ceren'le ikisinin ortasına düştü. Şüphelendim. Anneme 'cama bak' dedim. Ben de dış kapıya gittim. Ceren'in çığlığını duydum. Duvara yaslanmış, bıçaklandığını anlamadım. 'Bıçaklandım abla' diye bağırdı."

Tanıkların dinlenmesinin ardından iddia makamı, "cezai sorumluluğun olduğuna dair raporlar da göz önüne alınarak Adli Tıp'ta rapor alınması amacıyla sanığın Adli Tıp'a sevk edilmesini ve tutukluluğunun devam etmesini" talep etti.

Ceren'in avukatları ise baroların davaya müdahillik  taleplerinin savcılık tarafından reddedilmesini kabul etmediklerini kaydetti. Avukatlar ayrıca sanık için Adli Tıp raporu alınması doğrultusunda da bir taleplerinin olmadığını vurguladı.

Özgür Arduç'un akıl sağlığına ilişkin tespitin yapılması için Adli Tıp Kurumu'na sevkine, işlemlerin hızlanması için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verilen duruşma, 20 Ocak 2020'ye ertelendi.