19 Nisan 2024 Cuma

Mahkeme 73 gündür tutuklu bulunan gençler için delil arıyor

AKP standındaki görevlileri tehdit ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklanan üç genç 73 gündür mahkemeye çıkarılmayı bekliyor. İddianame delil yetersizliğinden savcılığa iade edildi ancak gençlerin tahliye talebi kabul edilmedi.
İstanbul Yenibosna'da 10 Haziran'da AKP standındaki görevlileri tehdit ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Muratcan Gözmen (24), Burak Baran Katar (28) ve Taylan Şimşek (32) 73 gündür mahkemeye çıkarılmayı bekliyor. İddianame delil yetersizliğinden savcılığa iade edildi ancak gençlerin tahliye talebi kabul edilmedi. Bayramı cezaevinde karşılayan gençlerin aileleri tepkili.
 
Cumhuriyet'ten Ece Piroğlu haberine göre, Gözmen, Katar ve Şimşek, AKP'lilere "Daha ne kadar buradasınız?" dedikleri gerekçesiyle gözaltına alınmış, "tehdit" ve "hakaret" iddiasıyla tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonunda, gençler hakkında, "tehdit", "hakaret" ve "terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla iddianame düzenledi. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi "dosyada örgüt suçlamasına dayanak oluşturacak delil olmadığını" belirterek iddianameyi iade etti. Savcılığın, iade kararına yaptığı itiraz da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi. Ancak, gençlerin tahliye talepleri kabul edilmiyor.
 
'KOMPLO KURULDU'
 
Avukat Mehmet Uysal, müvekkilleri hakkındaki dosyanın, AKP Bahçelievler İlçe Başkanı ve Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürü'nün talebi üzerine örgütlü suçlar bürosuna gönderildiğini söyledi. Uysal, "Komplo kuruldu. Bu gençler zaten tehdit ve hakaretten tutuklandı. Örgüt üyeliğine dair somut olgu ve delil bulunamadığı için tutuklama gerekçesinde böyle suçlama yoktu. Tehdit ve hakaret suçundan bu kadar süre tutuklukalmaları, mahkemeye çıkarılmamaları adil soruşturma yapılmadığını, arka planda başka şeyler döndüğünü gösteriyor. Dosya şu an savcıda. Yeni bir iddianame hazırlanmasını bekliyoruz" dedi.
 
Dosyada gizlilik kararı olduğunu, mahkemenin ret kararını dahi alamadıklarını belirten Uysal, şöyle devam etti: "Savcıyla da görüşemiyoruz. OHAL kalktı ama yine adil bir soruşturma yapılmıyor. En son, 14 Ağustos salı günü akşam, tutukluluk incelemesi yapıldı. Gençlerin SEGBİS'le ifadeleri alındı ancak tutukluluğun devamına karar verildi. Biz pazartesi günü bu karara itiraz ettik, itirazımız da reddedildi. Üç genç yasal neden olmadığı halde özgürlüklerinden yoksunlar. Ne kadar sürecek o da belli değil."