24 Nisan 2024 Çarşamba

Mahkeme: 10 Ekim anmasına katılmak burs kesme gerekçesi olamaz

Ankara 11. İdare Mahkemesi "hakkında toplantı ve yürüyüş kanununa muhalefetten kovuşturma yürütülüyor olmasının" burs kesme gerekçesi olamayacağını belirtti.
10 Ekim katliamı anmasına katıldığı gerekçesiyle 2019 ocak ayı itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından bursu kesilen Ankara Üniversitesi öğrencisinin açtığı dava sonucu Ankara 11. İdare Mahkemesi, "hakkında toplantı ve yürüyüş kanununa muhalefetten kovuşturma yürütülüyor olmasının" burs kesme gerekçesi olamayacağını belirtti.
 
Aralık 2018'de Ankara Emniyeti, ildeki üniversitelerde öğrenim gören onlarca solcu üniversitelinin fişlendiği bir listeyi üniversitelere ve KYK'ye göndermişti. Söz konusu listeyle birlikte Ankara Emniyeti bu öğrencilere yönelik disiplin soruşturması açılarak okuldan ve kaldıkları yurtlardan atılmaları, kendilerine verilen kredi ve burs desteklerinin ise kesilmesi talimatı vermişti. Söz konusu hukuksuz talimata uyularak bursları kesilen üniversitelilerden birinin KYK'ye verdiği dilekçe ile sonuç alamayınca açtığı davadan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ankara 11. İdare Mahkemesi söz konusu kararında burs kesilme sebeplerinin yönetmelikle belirlendiği ve bu sebepler arasında "hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten kovuşturma yürütülmesiyle" alakalı bir sebep sayılmadığı gerekçesiyle burs kesilme işleminin hukuksuz olduğunu belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Öte yandan bursu kesilen üniversitelinin, Emniyet'in KYK'ye gönderdiği "gizli" belgede söz edilen esas numaralı bir davası olmadığı biliniyor. Üniversitelinin kesilen bursu kesilen ayların burslarıyla birlikte kendisine verilecek.
 
IŞİD'in 10 Ekim 2015'te Ankara'da düzenlenen Barış Mitingine saldırısı sonucu 101 insan hayatını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmıştı. Katliama ilişkin yürütülen davada sorumlu kamu görevlilerinden hiçbiri yargılanmamış, sorumlular cezasız bırakılmıştı. 10 Ekim katliamının 2. yıldönümünde düzenlenen anmaya saldıran polisler onlarca kişiyi darbederek gözaltına almış ve ölen arkadaşlarını ananlara 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırılıktan dava açılmıştı.