8 Mayıs 2024 Çarşamba

Maden işçileri insanca yaşayacak bir emeklilik maaşı istiyor

Emeklilik maaşlarının yeme, içme ve barınmaya dahi yetmediğinin altını çizen maden işçileri, insanca yaşamaya yetecek bir emeklilik maaşı için yasal bir düzenleme istedi. Bir madencinin iş cinayetinde hayatını kaybetmediği takdirde yeraltındaki ağır çalışma koşullarından dolayı ömrünün kısa olduğu belirtilen açıklamada bu nedenle devlete ve SGK'ya emeklilik maliyet yükü en az olan kesim olduğu belirtildi. 

Madenciler ve emekli madenciler, emekli maaşlarının sefalet seviyesinde olmasına karşı Manisa'nın Soma ilçesindeki Hükümet Meydanı'nda açıklama yaptı. "Ölüm aylığı anlamına gelen emeklilik ücretine madenci 'hayır' diyor" şiarıyla yapılan açıklamada, 2 bin 500-3 bin lira sınırındaki emeklilik ücretlerine karşı mücadele başlatıldığı duyuruldu. Eyleme emekliler başta olmak üzere maden işçileri yoğun katılım gösterdi. 

"Çalışmak zulüm, emeklilik ölüm. Yeraltı madenlerinde insanca yaşanacak bir emeklilik ücreti için yasal düzenleme istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, madenciliğin dünyanın en ağır mesleği olduğunun altı çizildi. 

'MALİYET YÜKÜ EN AZ OLAN KESİM MADENCİLERDİR'
"Maden işçisi bir iş cinayetinde öldürülmez ise bir iş kazasında uzuv kaybı yaşamaz ise çalışıp emekli olunca da ciğerleri tükenmiş oluyor, madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlaya çalışır" denilen açıklamada, madencinin kısa ömürlü olduğunun altı çizildi bu nedenle devlete ve SGK'ya emeklilik maliyet yükü en az olan kesim olduğu vurgulandı. 

Açıklamada, "Ancak insanlığa musallat edilmiş kapitalist sistem ve onun sahipleri yaşamı işçiler için cehenneme çevirirken düzenin sahibi patronlar için cennet yaratıyor. Günden güne emeği ile geçinen insanların haklarına mafya tarzıyla çökmeye devam edilmektedir. Biz bugün burada aynı zamanda maden işçilerinin önderleri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter'e vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek için toplanmış bulunmaktayız" denildi. 

'YEMEK, İÇMEK, BARINMAK İMKANSIZ'
En düşük sınırda ödenen emeklilik aylıklarına madencilerin isyan ettiği haykırılan açıklama şöyle devam etti: "16 Aralık 2021 tarihinde açıklanmış olan 2022 yılında uygulanacak olan asgari ücret brüt 5 bin 4 lira, net de 4 bin 253.40 lira olarak belirlenmiştir. Son iki yıldır ülke genelinde ekonomik krizin derinleşmesi sonrasında yaşanan yüksek enflasyon artışlarından dolayı yeni asgari ücret dahi enflasyonunun çok altında kalmıştır. 4 bin253 lira ile bile geçinmenin neredeyse mümkün olmadığı bu durumda emekli maaşlarıyla geçinmek ise saat saat yapılan zam fırtınaları sonucu oluşan pahalılık ortamında mucizeler bile yetmemektedir. 2 bin 500 lira olarak belirlenen emeklilik ücret tabanı geçinmek için tek emekli maaşına bağlı ailelerin yemesini, içmesini, giyinmesini, barınmasını imkansız kılmaktadır.

Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücret 6 bin 500 TL'dir. Özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle arasında dev bir uçurum bulunmaktadır.

'İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ'
Dünyada emekli bir maden işçisinin ortalama aylık geliri 2 bin Euro olmaktadır. Bu ücret ülkemizdeki emekli madencinin aldığı sefalet ücretinin hem yaşamsal olarak kat kat üzerinde hem maddi olarak kat kat üzerindedir. Bu bilgiler ışığında özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir bizim."