2 Mayıs 2024 Perşembe

Macaristan'da işçi ve emekçilerden yüksek vergi düzenlemesine tepki

Macaristan'da yüzlerce hizmet sektörü çalışanı, faşist Orban hükümetinin kendilerini mahkum ettiği yüksek vergi düzenlemesine tepki göstermek için başkent Budapeşte'de ana yolları trafiğe kapadı.

Macaristan'da faşist Orban hükümetinin küçük işletmelere dönük vergi arttırma kararına tepki gösteren halk, başkent Budapeşte'de toplanarak Tuna nehri üzerindeki en yoğun trafik akışı olan köprülerde yolu kesti. Bir haftadır vergi artışlarına itiraz eden halk, pek çok kentte sokağa çıkarak, ekonomik krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmesine karşı mücadeleye devam edeceklerini haykırdı.

Budapeşte'de düzenlenen yürüyüşte kitlenin önemli bir kısmını vergi artışı kararından etkilenen hizmet sektörü çalışanları ve küçük işletme sahipleri oluşturdu. İşçi ve emekçiler, alınan kararla çok sayıda kişinin işten çıkarılabileceğine dikkat çekerek, kendilerini paramparça eden bir hükümetin altında yaşamak istemediklerini dile getirdi. 

Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde Tuna nehri üzerindeki ana bağlantı köprülerinde yol geçişini engelleyen halk, değişim istediklerini belirterek, "Orban dur, yeter artık" sloganları attı.

Hükümetin başındaki faşist Fidesz partisinin parlamentodaki çoğunluğu sayesinde kabul ettirmeyi başardığı vergi düzenlemesiyle, ülkede yer alan 450 bini aşkın motokurye, garson, aşçı, restoran sahibi ve diğer hizmet sektörü çalışanlarına yönelik vergi indirimleri kaldırılarak işçi ve emekçiler ağır vergilerle karşı karşıya bırakılacak. Pek çok işçi ve emekçi, eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen kararın hükümetin derinleşen ekonomik krizin faturasını kendilerine kesmesinin bir yolu olduğunu söylüyor.