4 Mayıs 2024 Cumartesi

Lübnan'da dolardaki ani yükseliş sonrası halk sokağa çıktı

Lübnan'da ekonomik kriz nedeniyle yerel para biriminin dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetmesi üzerine halk sokağa çıktı.

Lübnan'da ekonomik kriz ve yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yerel para biriminin dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetmesi üzerine halk sokağa çıktı.

Başkent Beyrut başta olmak üzere ülkenin kuzeyindeki Trablusşam, güneydeki Sayda ve Sur ile diğer birçok bölgede yüzlerce kişi akşam saatlerinden itibaren sokaklara çıktı. Doların son iki günde 4 bin Lübnan lirasından 6 bin Lübnan lirasının üzerine çıkmasına, artan işsizlik ve hayat pahalılığına tepki gösteren halk, bu durumdan sorumlu tuttukları hükümet ve Merkez Bankası aleyhinde "Devrim" sloganlar attı.

LÜBNAN'DA EKONOMİK KRİZ BÜYÜYOR
Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor. Sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara başvuran bankalar, aylardan beri yurt dışı havalelerini askıya almış ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirmiş bulunuyor.

Birkaç aydan bu yana yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada her geçen gün değer kaybetmeye devam ediyor. Resmi kurda bir Amerikan doları 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen birkaç aydan beri karaborsada 4 bin liranın üzerinde işlem görüyor.

Başbakan Hassan Diyab da ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını ve Lübnan'ın, tarihinde ilk kez temerrüde düştüğünü belirtmişti.

Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar olmak üzere 10 milyar dolar kredi almak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelere başladığını açıklamıştı.