3 Mayıs 2024 Cuma

Londra'da 25 Kasım eylemi: İsyanda olmaya devam edeceğiz

Londra'da 25 Kasım için buluşan kadınlar dünyanın her yerinde isyan ettiklerinin altını çizdi. Kadınlar erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi yükselteceklerini vurgularken, "Milliyetimiz, dinimiz, rengimiz, mezhebimiz ne olursa olsun patriarkal sisteme karşı haykırmaya, isyanda olmaya devam edeceğiz" dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da kadınlar bir araya geldi. Wood Green Kütüphanesi önünde buluşan kadınlar, erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi yükselteceklerini haykırdı.

Sosyalist Kadınlar Birliği, Jiyan Kadın Meclisi ve Yeni Kadın çağrısı ile düzenlenen eylemde sık sık "Ji, jiyan, azadî", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Kadına yönelik şiddete dur diyoruz", "Güvenli sokaklar istiyoruz" sloganlarını attı.

İngilizce ve Türkçe yapılan açıklamada kadınlara yönelik şiddete karşı öfkenin her geçen gün bilendiği vurgulandı. Mücadeleyi sokaklara taşıyacaklarını ifade eden kadınlar, her yıl milyonlarca insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığının altını çizerken, savaş ve yoksulluk sonucu göç eden kadın ve çocukların yollarda yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Dünya'da her saatte 5 kadının katledildiği ve bunun yüzde 56'sının aile içinde gerçekleştiğine dikkat çeken kadınlar, "Bir milyonu aşkın kadının şiddet gördüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu durum ve koşullar bizi ilgilendirmiyor, bu koşulların dışındayız, diyemeyiz. Çünkü yeryüzünün şu ya da bu bölgesinde toplumun içindeyiz, bu toplumda yaşıyoruz. Bu nedenle isyan ediyoruz. Milliyetimiz, dinimiz, rengimiz, mezhebimiz ne olursa olsun patriarkal sisteme karşı haykırmaya, isyanda olmaya devam edeceğiz" dedi.

Kadınların eylemi, "Jin jiyan azadi" sloganları ile sona erdi.