3 Mayıs 2024 Cuma

Lokumcu davasında sanık polislerin avukatları Hopa halkını suçladı

Hopa'da polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu davasında, Kars, Erzurum ve Bayburt gibi pek çok kentten gelen polisler savunma yaptı. Polisler gaz kullanmadıklarını iddia ederken, amirlerini suçladı. Avukatları ise eylem yapan Hopa halkını suçlamaya çalıştı.

Artvin'in Hopa ilçesinde Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 2011'de kente yaptığı ziyaret sırasında halka yönelik polis saldırısında Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 2'nci duruşması ikinci gününde devam ediyor.

Dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polisin "taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargılandığı dava Trabzon 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşma salonunda Metin Lokumcu'nun ailesi ve avukatları ile sanık 9 polis ile avukatlar hazır bulundu.

Duruşmayı takip etmek için birçok kentten Trabzon'a gelen izleyiciler, salon boş olmasına rağmen adliyeye alınmadı.

SANIK POLİS GAZ KULLANMADIĞINI İDDİA ETTİ
Duruşma, sanık polis İlhami Çalı'nın savunmasıyla başladı. Başbakanın mitingi için Kars'tan Hopa'ya takviye edildiklerini söyleyen Çalı, Lokumcu'nun öldüğü bölge ile görevli olduğu bölgelerin farklı olduğunu iddia etti. Çalı mahkeme başkanı ve müşteki avukatının olay gününe dair gösterdiği fotoğraflarda kendisinin bulunmadığını, gaz kullanmadığını, kullananları da tanımadığını öne sürdü.

Polis Çalı, Metin Lokumcu ailesinin avukat Meriç Eyüboğlu'nun kimyasal gazların kullanımına ilişkin sorularına geçiştiren yanıtlar verdi. Kimyasal gazlara ilişkin eğitimlerde kendilerine kapalı alanda kullanılmaması yönünde bilgi verildiğini söyleyen sanık polis Çalı, gazın kullanım emrini amirlerin verdiğini, miktarına gazı atan polislerin karar vererek 'grup dağılınca' kadar atıldığını söyledi. Polislerin ellerinde gazın bitmesi durumunda tutanakla teslim alındığını belirten sanık polis Çalı, avukat Eyüboğlu'nun "Kars polisinde neden zimmet tutanakları bulunmuyor" sorusunu, "Onu ben bilemiyorum" şeklinde yanıtladı.

TALİMAT ÇEVİK AMİRİNDEN
Daha sonra savunma yapan sanık polis Bayram Ali Kaş olay günü Bayburt'tan Hopa'ya geldiğini söyledi. Yaşanan olayları uzaktan gördüğünü öne süren Kaş, "Grup saldırısı üzerine gaz ve TOMA ile müdahale etti. Biz karşı taraftan görüyorduk. 'Metin Lokumcu hastanede, haber bekliyoruz' anonsu yaptılar, ortalık iyice karıştı. Ben de bu zamanda gaz kullandım. Talimatı yanlış hatırlamıyorsam Erzurum Çevik Kuvvet Amiri vermişti" dedi.

SANIK AVUKATI EYLEMCİLERİ SUÇLADI
Savunma yapan sanık polis Mehmet Seyfettin Uzun ise olay zamanı Erzurum Çevik Kuvvet'te görevli olduğunu belirtti. O gün yaralandığı için gaz kullanmadığını belirten Uzun, "Gazı başka bir arkadaşıma devrettim. Gaz kullanmadım, sadece görev belgesinde gazcı olarak gözüküyordum. O dönem başımızda çevik kuvvet müdür yardımcısı Erol Darcan vardı. Bizim bağlı bulunduğumuz tim içerisinde sevk ve idare talimatlarını amirimiz Erol Darcan veriyordu" diye aktardı.

Sanık avukatı ise yaptığı açıklamada Hopalıları suçlayarak, "Doğaya, yeşile sahip çıkmak güzel ama Başbakanın geldiği gün bunun için eylem yapmak provoke değil mi? Sosyal medya şu an çok aktif orada her şey yapılabiliyor" sözleriyle sokağa çıkarak hakkını arayan Hopa halkını suçlamaya çalıştı.

Duruşma verilen aranın ardından devam edecek.