19 Mayıs 2024 Pazar

Limter-İş: Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'a

Tuzla'da yaptığı eylemle 1 Mayıs'ın startını veren Limter-İş Sendikası, "Birlik mücadele ve dayanışma günümüz olan 1 Mayıs, bizleri barbar, zorba kapitalist düzene karşı işimiz, emeğimiz, onurumuz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'ta meydanlara çağırıyor" diye belirtti.

DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, Tuzla İçmeler Köprüsünde 1 Mayıs çalışmalarının startını yaptığı eylemle verdi.

"1 Mayıs ruhuyla kölelik zincirlerini kıracağız" yazılı pankartın açıldığı eyleme 1 Mayıs Platformu da destek verdi. "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan", "Yaşasın 1 Mayıs işçi bayramı", "İşçiler birleşin sömürüye son", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloğanlanının atıldığı eylemde basın açıklamasını Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı okudu.

EMEĞİMİZ VE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ İÇİN 1 MAYIS'A
"Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'a" diyen Saygılı, "Bir avuç sermayedar ve siyasi iktidarın etrafına çöreklenmiş yandaş, zevki sefa içinde yaşarken bizim payımıza çalışırken ölmek, hastalanmak, açlık sınırı altında ücret almak, semt pazarlarının artıklarını toparlamak, işsizlik, yoksulluk ve intihar düşüyor" dedi.

Yandaş mütahitler ve patronların kasaları şişerken işçi sınıfının yoksullaştığını vurgulayan Saygılı, asgari ücretli bir işçinin yıllık gelirinin üçte birini vergi olarak ödediğini söyledi. İşçilerin yılda 122 gün vergi için çalıştığını kaydeden Saygılı, iktidarın patronların vergi borçlarını silmeye devam ettiğine dikkat çekti.

'EKONOMİK KRİZİN FATURASI İŞÇİLERE ÇIKARILDI'
"Ekonomik krizin ve salgının faturasını kölece çalıştırılarak, işten atılarak ödüyoruz" ifadelerini kullanan Saygılı, "Halkın sağlığı söz konusu olan salgını bile fırsata çevirdiler. Pandemi dönemi boyunca açıklanan ekonomi paketlerinden bizim payımıza ise hep açlık, yoksulluk ve işsizlik düştü" diye belirtti.

Patronların kasaları salgın döneminde dolup taşarken işçilerin kiralarını, faturalarını ödeyemez hale geldiğini kaydeden Saygılı, "Kredi kartı borçlarının altında eziliyoruz" diye konuştu.

KOD-29 KALDIRILSIN
İşçinin zor günü için işsizlik sigortasında biriken paralarının yandaşlara peşkeş çekildiğini söyleyen Saygılı, "İktidar patronlara her türlü hakkı altın tepside sunarken bizler anayasal hakkımız olan sendikalaşma hakkımızı bile kullanamıyor, kuralsızlığa, keyfiliğe, yasadışılığa itiraz edemiyoruz. Edemiyoruz, çünkü iktidarın patronlara sunduğu Kod-29 silahıyla bütün haklarımız gasp ediliyor, damgalanıyoruz ve sokağa atılıyoruz. Emeğimiz de özgürlüğümüz de tam bir kuşatma ve zorbalık altında tutuluyor" dedi.

1 MAYIS'TA ALANLARA
Tersane işçileri olarak 1 Mayıs'ta fiili hizmet süresi zammının uygulanmasını, aldıkları ücretlerin artırılmasını ve sigortalarının aldıkları gerçek ücretler üzerinden gösterilmesini, Covid-19 salgınında evde kalamayan, çalışmak zorunda olan işçilere aşıda öncelik verilmesi taleplerini sıralayan Saygılı, "Eskimiş, kokuşmuş barbar düzene mahkum değiliz. Birlik mücadele ve dayanışma günümüz olan 1 Mayıs, bizleri barbar, zorba kapitalist düzene karşı işimiz, emeğimiz, onurumuz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'ta meydanlara çağırıyor" diye belirtti.