28 Mart 2024 Perşembe

Lila Kağıt'ta sendika üyesi 5 işçi daha işten atıldı

Çorlu'daki Lila Kağıt fabrikasında sendika düşmanlığı devam ediyor. Selüloz-İş Sendikası'na üye olan 5 işçi işten atıldı. İşten atmalara karşı fabrika önünde eylem yapıldı.

Çorlu'daki Lila Kağıt'ta Türk-İş'e bağlı Selüloz-İş Sendikasına üye oldukları için beş işçi daha işten atıldı. İşten atılmalara karşı Selüloz-İş Sendikası fabrika önünde eylem yaptı.

Sofia, Maylo, Berrak gibi markalarının üretildiği Lila Kağıt fabrikası pandemi döneminde dört kat büyürken, işçiler asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyor. Hakları savunmak için sendikaya üye olan işçilere yönelik ilk işten atma saldırısı eylül ayında yaşandı. Lila Kağıt fabrikası patronu sendika düşmanlığını 17 işçiyi işten atarak gösterdi. İşten atma saldırısı Aralık ayı başında da devam etti.

Fabrika önünde açıklama yapan Selüloz-İş Sendikası, işten atmalara tepki gösterdi, patrona sendikayı tanıması için çağrıda bulundu. Eyleme 200'ü aşkın gündür TİS hakları için direnen Tekgıda-İş Sendikası'na üye Bel Karper işçileri ve sendika yöneticileri de katıldı.

Selüloz-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Kemal Yıldırım, "Örgütlenme karşısında bilindik yöntemlere başvuran patronlar Lila Kağıt'ta da baskı, tehdit, işçilerin e-devlet şifrelerini isteme gibi uygulamalar yapıyor. Şimdiye kadar vermediği sosyal yardımları örgütlenme sürecinde veriyor. Ama Lila Kağıt işçileri bunların hiçbirine kanmadı ve sendikalarına sahip çıktı. Şimdi de işveren işten atma yolunu deniyor. Daha önce çıkardıklarının performanslarının yetersiz olduğunu söyleyen işveren, bu sefer sadece şirket kararı diyor. Artık şirket çok iyi biliyor ki, rekorlar üstüne rekorlar kıran, her geçen gün üretimini ve karını arttıran, ihracatta ilk 160'lara giren bu işyerinde işçi çıkarmanın hiçbir geçerli nedeni yoktur. Tek nedeni sendikal örgütlenmedir" dedi. Yıldırım, patronu sendikayı tanımaya, işçiler üzerindeki baskıyı sonlandırmaya çağırdı.

Ayrıca Lila Kağıt yönetimi 5 işçiyi işten çıkarır çıkarmaz ara bulucu vasıtası ile işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının üstüne 6-7 maaş daha fazla ücret teklif ederek anlaşma yoluna gitti. Lila Kağıt yönetiminin böylece mahkeme yolunu kapatmaya çalıştığı öğrenildi.