27 Nisan 2024 Cumartesi

Leyla Zana 33 düş yolcusunu andı

Suruç'ta halk buluşmasında konuşan Leyla Zana, katledilen 33 düş yolcusunu anarak, "Bu halkın vefalı çocukları sizleri asla unutmayacak. An be an sizi mücadelelerinde yaşatacak. Siz rahat uyuyun, siz kardeşliğin gerçek sembollerisiniz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala Urfa'da seçim çalışmalarına devam ediyor.

Suruç'ta gerçekleştirilen halk buluşmasına Kürt siyasetçi Leyla Zana, DEM Parti Urfa Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Gülşen Özer, Suruç Belediye Eşbaşkan adayları Ayten Kaya ile Müslüm Baran ve çok sayıda kişi katıldı.

Suruç Belediye Eşbaşkan adaylarının halkı selamlaması sonrası söz alan Leyla Zana, "Biz büyük coşkuyla bir topluluk yarattık. Biz bir topluluğuz. Pirsûs, biz ilk önce 6 kişiydik. Küçük bir topluluktuk. Direndik, direndik ve milyonlara ulaştık. Bu coşku tüm iktidarları korkutuyor" dedi.

'KOBANÊ DİRENİŞİYLE DÜNYA ONURUNU KURTARDI'
Suruç'un Kobanê'yle komşu olduğunu hatırlatan Zana, "Biliyorsunuz ki sol tarafımızda Rojava var. Onların da Newroz'unu kutlayalım. Rojava, bu coşku senin sanatının, mücadelenin coşkusudur. Kobanê sadece bir Kürt şehri değildir. Dünya insanlığının onurlu şehridir. Kobanê direnişiyle dünya onurunu kurtardı. Kobanê tüm barbarlığa ve saldırılara rağmen güçlü bir direnişle dünyaya dedi ki 'İnsanlığın onuruna böyle sahip çıkılır.' Selam olsun Kobanê'ye" dedi.

'SOSYALİST KARDEŞLERİMİZİN ANISI MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAK'
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyası kapsamında Kobanê'yi yeniden inşa etmek için yola çıkan yüzlerce kişinin Suruç'ta DAİŞ'in bombalı saldırısına uğradığını ve 33 düş yolcusunun katledildiğini anımsatan Zana, "Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek istediler. Bundan daha insani ne olabilir ki? Kardeşlik ruhuyla buraya geldiler. Ve bu topraklarda yaşamlarından oldular. Her birini saygıyla selamlıyorum. Sosyalist kardeşlerimizin anısı mücadelemizde yaşayacaktır. Sosyalizmin ana karakteri ezilen halkın yanında olmaktır. Ondan bir şeyler almak değil, bir şeyler vermektir. Bütün sosyalist kardeşlerime sesleniyorum, gerçek sosyalizm en iyi yönetim biçimidir" ifadelerini kullandı.

33 düş yolcusunun anısına saygıyla yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Zana, "Onlar hayatlarını bu uğurda verdiler. Bu olay açığa kavuşmadan, bu barbarca saldırının failleri ortaya çıkarılmadan, AKP iktidarı töhmet altındadır. Bu dünyada da öbür dünyada da bunun hesabını sormalıyız" dedi.

'VARLIĞINIZLA İRADENİZE SAHİP ÇIKIN'
AKP'li İbrahim Halil Yıldız'ın akraba ve korumalarının saldırısında eşi ve iki oğlunu kaybeden ve 6 yıldır adalet mücadelesi veren Emine Şenyaşar'ın yaşadıklarına dikkat çeken Zana, şöyle devam etti: "Üç tane çocuğunu kaybetti ve hala 'adalet' diyor. Bu anne tek başına yıllarca üzerinde Adalet Sarayı yazan ama özünde zulüm sarayı olan yerlerde nöbet tutuyor. Adalet peşinde koşan kıymetli annem, sen bu eylemi başlattın ama biz her alanda bu mücadeleni sürdüreceğiz. Tek talebin adalet oldu. Bu halk sadece adalet istiyor. Tüm halklarla birlikte eşit bir yaşam sürmek istiyoruz. Bu nedenle iradenize sahip çıkın. Üçüncü yol ile iradenize sahip çıkın. Varlığınızla iradenize sahip çıkın."

33 DÜŞ YOLCUSU ANILDI
Halk buluşmasının ardından Zana ve DEM Partililer 33 düş yolcusunu anmak için Amara Kültür Merkezi'ne geçti. Katliamın yaşandığı noktaya çiçek bırakan Zana, "Sevgili yoldaşlar, sizler genç egitler, sizler gerçek enternasyonalist ruhu taşıyordunuz. Çok hümanist ve insani bir şekilde ezilen Kürt halkının yanında yer aldınız. Onların çocuklarına oyuncak getirdiniz. Bu halkın vefalı çocukları sizleri asla unutmayacak. An be an sizi mücadelelerinde yaşatacak. Siz rahat uyuyun, siz kardeşliğin gerçek sembollerisiniz. Sizi saygı ile anıyorum. Aydınlık içinde kalın" ifadelerini kullandı.