25 Nisan 2024 Perşembe

'Leyla Güven'in sağlık sorunları başladı'

Leyla Güven'in avukatları basın toplantısı yaparak Güven'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ancak bilincinin açık olduğunu belirtti. Güven'in tecrit kalkmadan eylemini bitirmeyeceğini aktardı.
PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle bulunduğu Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde 45 gündür açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı ve Leyla Güven'in avukatları, müvekkillerinin durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen toplantıya, Güven'in avukatları Şivan Cemil Özen, Serdar Çelebi ve Reyhan Yalçındağ katıldı.
 
Leyla Güven'in açlık grevinin 30. gününde yapılan açıklamada Güven'in sağlık durumunun ilk kritik aşamada olduğunun vurgulanmasını hatırlatan Yalçındağ, 45. günde başka bir kritik aşamada olduğunu kaydetti.
 
Kamuoyuna paylaştıkları bilgilerin, Güven ile birebir yaptıkları görüşmeler ve müvekkilleriyle aynı koğuşta kalan diğer tutuklu ve hükümlülerin beyanları esas alınarak hazırlandığını belirten Yalçındağ, Güven'in bütün görüşmelere artık çıkabilecek durumda olmadığını belirtti. Yalçındağ, müvekkili Güven'in yürüme güçlüğü ve halsizlik yaşadığını da aktardı.
 
BAĞIMSIZ HEKİMLER TARAFINDAN TAKİP EDİLMELİ
 
Diyarbakır'da yargılandığı davanın duruşmasına SEGBİS ile katılan Güven'in, süresiz dönüşümsüz açlık grevine gireceğini açıkladığını hatırlatan Yalçındağ, Güven'in sağlık durumuna ilişkin kaygılarından dolayı Diyarbakır Tabip Odası'na başvuruda bulunduklarını belirtti.
 
Diyarbakır Tabip Odası'nın, açlık grevinin geldiği kritik aşamayla ilgili bir tüzel kişilik olarak sürecin takipçisi olacağını kendilerine bildirdiğini söyleyen Yalçındağ, Diyarbakır Tabip Odası'nın Diyarbakır Savcılığı'na görüşme talebinde bulunduğunu söyledi.
 
Savcılığın bu randevu talebine Pazartesi günü olumlu yanıt vereceğini beklediklerini ifade eden Yalçındağ, "Geldiğimiz aşama, göz önüne alındığında müvekkilimizin sadece cezaevi doktoru tarafından değil; aynı zamanda bağımsız bir hekim grubu tarafından yakın takibe alınması gerektiğini bir kez daha paylaşıyoruz" diye konuştu.
 
Yalçındağ, Bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunmaları için Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) de talepte bulunduklarını aktardı.
 
KONUŞMADA ZORLUK YAŞIYOR
 
Yalçındağ, sürecin kaygı verici olduğunu vurgulayarak "Bizlerin, açlık grevine dair hafızası; iyi bilgilerle, iyi tecrübelerle dolu değil. Son derece ciddi hak kayıpları, can kayıpları, telafisi imkansız hasarlarla dolu bir geçmiş var bununla alakalı" diye konuştu.
 
Güven'in uykusuzluk, baş ağrıları, baş dönmesi, halsizlik, yürümede güçlük çekme, tansiyon düşüklüğü, konuşmada zorlanma, ciddi mide krampları yaşadığını belirten Yalçındağ, Güven'in 45 günden sonrasını kaldırabilecek bir yaş ve sağlık durumunun olmadığını ifade etti.
 
DEVLET ANAYASAYA UYMALIDIR
 
Güven'in açlık grevine girmesindeki talebinin anayasal, hukuki ve ülkelerinin tarafı oldukları uluslararası sözleşmelerin yerine getirilmesine dair bir talep olduğunun altını çizen Yalçındağ "Bizlerin avukat olarak devletlerin hukuka, kendi anayasasına, mevzuatına, imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere uyma sorumluluğu ve yükümlülüğünü hatırlatmak gibi bir görevimiz vardır. Güven'in talebi, devletin kendi anayasasına uymasıyla ilgili bir taleptir" şeklinde konuştu.
 
TECRİT KALKANA KADAR DEVAM EDECEK
 
Güven'in bilinç durumunun açık olduğunu vurgulayan Yalçındağ, "Kendisiyle yaptığımız görüşmede de iradi olarak bu açlık grevi kararı aldığını ve bu anlamda İmralı Cezaevi'nde vasi, aile ya da avukatları tarafından herhangi bir görüşme gerçekleşmediği sürece açlık grevini sürdüreceğini iletti" dedi.