2 Mayıs 2024 Perşembe

Levi's Özak işçilerine verdiği sözü tutmadı

80 günü aşkın süre direnen Özak Tekstil işçilerine verdiği sözü tutmayan Levi's'ın Özak ile ilişkilerini sürdürme kararı aldığını duyuran BİRTEK-SEN, bu durumu kabul etmediklerini kaydetti ve Levi's mağazaları önünü eylem alanına çevirmeye çağırdı. 

Levi's aylarca direnen BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçilerine verdiği sözü tutmadı, taleplerini hiçe saydı. İşçi ve sendika düşmanı Özak Tekstil'le Levi's'ın sürdürdüğü işbirliğini teşhir eden BİRTEK-SEN, Öz İplik-İş'te örgütlü olan işçilerin ağır ve fazla çalışma saatleri, yemeklerin kötü olması, molalarına müdahale, olağan üretiminden kat kat fazlasını üretmeye zorlanması, kadın işçilere yönelik özel hayatın paylaşılması tehdidi, işçilerin tazminatsız işten atılması, Öz İplik-İş temsilcilerinin patrona işçileri fişlemesi gibi yıllardır devam eden sorunlara maruz kaldığını hatırlattı. 

DİRENİŞ 80 GÜN BOYUNCA SÜRDÜ
Bu sorunlar karşısında sarı sendika Öz İplik-İş'in patronla işbirliği yaptığını, işçileri işten atmakla tehdit ettiğini ve mobbing uyguladığını hatırlatan BİRTEK-SEN, "Bu süreçte patron yanlısı sarı sendikadan kurtulmak isteyen işçiler, bağımsız bir sendika olarak mücadelemizi sürdürdüğümüz BİRTEK-SEN çatısı altında örgütlenmiştir. 750 kişinin çalıştığı fabrikada 545 işçi üyemiz olmasına rağmen sendika değişikliği sebebiyle patron ve Öz İplik-İş sendikasının baskıları, tehdit ve hakaretleri artmış, işçiler BİRTEK-SEN'den istifaya zorlanmıştır. Nihayetinde diğer işçilere gözdağı olması amacıyla 27 Kasım'da ilk işten çıkarma olayı gerçekleşmiştir. İş arkadaşlarının işten çıkarılmasına ve sendika seçme özgürlüklerinin engellenmesine karşı 400'e yakın işçi iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştir. 400 civarı işçi Özak yetkilileri tarafından sırf sendika seçme özgürlüklerini kullandıkları için işten atılmıştır. Bu onurlu direniş jandarma müdahalesine, valilik yasaklarına, gözaltılara rağmen 80 gün boyunca devam etmiştir" hatırlatması yaptı. 

LEVİ'S ÖZAK İLE İLİŞKİLERİNE DEVAM EDECEK
İşçilerin yaşadığı hak ihlalinin giderilmesi için direnişin başından itibaren diyalog kanalları oluşturulmaya çalışıldığı kaydedilen açıklamada, Özak Tekstil'in Levi's'ın doğrudan tedarikçisi olduğu ve Urfa'daki fabrikanın yalnızca Levi's'a üretim yaptığının altı çizildi. Bu sebeple sorunun çözülmesi için doğrudan muhatap alınan Levi's'a çağrılar yapıldığı, işçilerin yaşadığı hak ihlallerinin delilleriyle markaya aktarıldığı anımsatılan açıklamada, "Gerek sendikamız tarafından gerekse uluslararası bağımsız ve tarafsız kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar Levi's'a iletilmiştir. Marka işçilerin iade edilmesi, işçilerin sendika seçme hakkının tanınması taleplerimizin Özak Tekstil işvereni tarafından kabul edilmesi için sorumluluk alacağına, aksi takdirde Özak ile olan ilişkilerini tamamen keseceklerine dair taahhütte bulunmuştur. Ancak dört ayı aşkın geçen süre sonunda Levi's'ın Özak ile ilişkilerine devam etme kararını açıkça deklare ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız" denildi. 

İşten atılan işçilerin işe iade edilmediği, kara liste uygulamasının hala devam ettiği, birçoğunun işsiz olduğu, kalanının da güvencesiz çalışma koşullarına mahkum edildiği apaçık ortadayken, işçilerin maruz kaldığı hak ihlalleri giderilmemiş ve fabrikadaki BİRTEK-SEN üyesi işçilerin istifaya zorlandığının altı çizilen açıklama, Levi's'ın sözde işçi haklarına duyarlıyken bu durumu gözardı etmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. 

LEVİ'S MAĞAZALARI ÖNÜNDE EYLEM ÇAĞRISI
BİRTEK-SEN'in açıklaması şöyle devam etti: "Levi's'a uluslararası sorumluluklarını hatırlatarak, Özak işçilerinin yaşadıkları hak ihlallerini gidermeleri için harekete geçmeye, işçilerin işe iadesi, sendika seçme haklarının tanınması, işsiz geçen sürelerin ücretlerinin ödenmesi, işe alınmayan ya da dönmek istemeyen işçilere sendikal tazminat ödenmesi için adım atmaya, aksi takdirde taahhüt edildiği şekilde Özak Tekstil/Kübrateks ile ilişkilerini kesmeye çağırıyoruz. Onurlu bir yaşam için direnen işçilerin haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu sebeple uluslararası duyarlı kamuoyunu, dost kurumları, sendikaları bu konuda destek olmaya, Levi's'ın bu işçi düşmanı tutumunu protesto etmeye ve mağazaları önünde eylem yapmaya davet ediyoruz. Dayanışmayla."