18 Nisan 2024 Perşembe

KYK borçlusu gençler HDP ile Meclis'te görüştü

KYK borcu olan 5 milyon genci temsilen oluşturulan heyet, Meclis'te HDP ile görüştü. Gençler, KYK borçlarının tamamen silinmesini, bütçeden eğitim ve gençliğe pay ayrılmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili Beşta, bu konuda önerge verdiklerini ve yarın yapılacak görüşmede bir kez daha gündeme getireceklerini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Erol Katırcıoğlu, TBMM'de 2021 bütçesi görüşmeleri devam ederken Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) kredi borcu olan gençlerle bir araya geldi.

PARTİLERE ÇAĞRI: KYK BORÇLARININ SİLİNMESİ ÖNERGEMİZE DESTEK VERİN
Meclis'te gerçekleşen görüşmede konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP-MHP koalisyonunun iktidara gelmesiyle gençlerin ne kadar zor koşullarda yaşadıklarını bildiklerini söyledi. Beştaş, "En başta özgürlüklerinizin kısıtlandığını, sesinizin kısılmaya çalışıldığını da biliyoruz. Size burs değil borç veriyorlar. KYK'lar sizi borç yükü altına sokuyor. Hayata da büyük bir borç yükü altında başlıyorsunuz. İş bulmakta zorlandığınızı herkes biliyor. Özellikle işe alınmada maalesef yetenek ve liyakata göre değil torpil ve iktidara yakın olmak belirleyici oluyor" dedi. 

KYK borçlarının gençliğin içinde olduğu güvensizliği daha da arttırdığını ifade eden Beştaş, "Ama biz umudu büyütüyoruz. Umudu büyüterek geleceğe uzanacağız" dedi. 

HDP olarak tüm bu sorunların çözümünün olduğuna inandıklarını kaydeden Beştaş, 2021 yılı bütçe tercihlerinin değişmesi için Bütçe Komisyonu üyesi olan, olmayan HDP milletvekillerinin büyük çaba harcadığını belirtti. 

Gençlerden yana bir bütçe oluşturulması ve KYK borçlarını silinmesi için önerge verdiklerini hatırlatan Beştaş, yarın plan ve bütçe üzerine yapılacak son görüşmede bu öneregeyi tekrar vereceklerini kaydetti. Beştaş, Meclis'te grubu bulunan tüm partilere bu önergeye destek vermeye çağırdı. 

'İKTİDAR BÜTÇE TERCİHİNİ SARAY'DAN YANA YAPIYOR'
İktidarın bütçe tercihini savaş, rant ve Saray'dan yana yaptığını vurgulayan Beştaş, "kaynak yok" diyerek verdikleri önergelerin reddedildiğini belirtti. "Kaynak var ama bu kaynak yandaşlara gidiyor, ihtiyacı olanlar dışında herkese gidiyor. Mesela yandaş müteahhitlere verilen vergi indiriminden vazgeçseler tüm KYK borçlarını silebilirlerdi. Ama bunu yapmadılar" dedi. 

Gençlere, "Biz size daha umutlu ve borçsuz bir gelecek istiyoruz" diyen Beştaş, "Biz muhalefetteyiz ama bizler de kendimizi size borçlu görüyoruz. Bizler halkın bütçesi ile milyonlarca gencin daha iş sahibi bile olamadan hayata borçla başlamasına karşı duracağız. Bundan sonra da muhalefete devam edeceğiz. Plan ve Bütçe Komisyonundan geçse bile bu bütçe yine durmayacağız. Buna devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'KYK BORÇLARI TAMAMEN SİLİNSİN'
Heyette yer alan gençler adına konuşan Şeydanur Yazıcı, 5 milyon KYK borçlusunu temsil ettiklerini belirterek, "Bizim talebimiz çok net. Öncelikle KYK borcunun silinmesini talep ediyoruz. Faizin silinmesi ya da yapılandırılması değil, tamamıyla borçların silinmesini talep ediyoruz. Başka bir talebimiz de eğitimin parasız hale getirilmesi. Ayrıca öğrencilere yaşanabilir bir burs verilmesi yani aslında kredilerin bursa çevrilmesidir diğer talebimiz."

'BÜTÇE YANDAŞLARA DEĞİL, EĞİTİM VE GENÇLİĞE HARCANSIN'
Gençler olarak KYK borçlarının altında ezildiklerini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti: "Tüm ekonomik yük omuzlarımızda. İş bulsak bile verdikleri maaşlar asgari ücretin altında. 4 üniversite öğrencisinden biri işsiz ki bu TÜİK'in açıkladığı rakam. İş bulsak da aldığımız bütçe ile sadece kendi geçimimizi değil çevremiz ve ailemizin geçimini de sağlıyoruz. Aynı zamanda KYK borçları ile boğuşmak zorunda kalıyoruz. 5 milyondan daha fazla olan borç mağduru gencin sesinin duyulmasını istiyoruz. Var olan bütçenin yandaşlara değil, eğitime ve gençliğe harcanmasını talep ediyoruz. Ayrıca parasız eğitim başat olmalıdır."

Yazıcı, "sözümüze güç kattınız" diyerek, HDP'ye teşekkür etti.