28 Nisan 2024 Pazar

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar 8 Mart etkinliklerinde buluştu

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde buluştu.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Rakka, Hesekê, Kobanê'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kentinde kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde bir araya geldi.

RAKKA
Rakka'da Zenubiya Kadın Topluluğu'nun şehir stadyumunda düzenlediği etkinliğe binlerce kadın katıldı. Zenubiya Kadın Topluluğu Rakka Sözcüsü Îtîmad El Ehmed, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif da kadın devrimine dikkat çekti, "Bugün yeni bir toplum ve yeni bir devrim inşa ediyor ve onu insanlığa adıyoruz. DAİŞ tarafından kadın ticaretinin merkezi haline getirilen Rakka başta olmak üzere toplumsal bir devrimi örüyoruz. Rakka bugün kadınların başkenti oldu" diye konuştu. Konuşmaların ardından sahne alan müzik grupları Arapça, Kürtçe ve Çerkesce şarkılar söyledi.

KOBANÊ
Kobanê'de Genç Kadınlar Birliği spor etkinliği düzenledi. Onlarca kadının katıldığı etkinlikte konuşan Fırat Bölgesi Gençlik ve Spor Komitesi Eşbaşkanı Xunav Xelîl, "Kadınlar her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı çıkıyor" dedi. Konuşmaların ardından Helince ile Kobanê Yıldızları takımları arasında futbol maçı yapıldı.

Kongra Star Koordinasyonu da Kobanê Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi'nde erkeklere yönelik seminer düzenledi.

TEBQA
Tebqa Genç Kadınlar Birliği, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kent merkezinde 800 metre bisiklet yarışı düzenledi.

QAMIŞLO
Qamişlo'da kadın örgütleri 8 Mart dolayısıyla Okuma Parkı'nda etkinlik düzenledi. Etkinlikte şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi, "8 Mart" isimli film gösterimi yapıldı.

Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi ve Kongra Star üyeleri İç Güvenlik Güçleri Kadın Merkezi de, HPC Jin ve Yaralılar Federasyonu'nu ziyaret etti, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı.

DÊRİK
Dêrik'te 8 Mart etkinlikleri kapsamında Çarçêla Parkı'nda antika eşyalar ve kadın el sanatları ürünlerinden oluşan sergi açıldı.

Dêrik'e bağlı Xana Ser beldesinde bulunan Şehid Omer Serxwebun Lisesi'nde de kutlama düzenlendi. Koçerat yöresine ait şarkılar eşliğinde halk oyunları sergilendi.

TİRBESPİYÊ
Tirbespiyê ilçesinde Maşûq ve Ebu Firai'de yaşayan halkın katılımıyla kutlama yapıldı. PYD üyesi Muradi Mihemed yaptığı konuşmada, kadınların devrim kazanımlarını korumak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

GİRKÊ LEGÊ
Girkê Legê'ye bağlı Mistefawiyê Beldesi'nde Halk Meclisi Kadın Komitesi resim, el sanatları ve yöresel kıyafetlerden oluşan sergi açtı. Etkinlikte konuşan Fatima Şêxo, kadınların direnişini selamladı, 8 Mart'ı tüm kadınların mücadele günü olarak gördüklerini söyledi.

HESEKÊ
Hesekê Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kente bağlı köylerden 130 kadının katılımıyla dikiş ve el sanatları atölyesi açtı.

Genç Kadınlar Birliği'nin organize ettiği üç günlük gezici tiyatro da Sifeya kasabasında "Nûjiyan û Viyan" adlı oyunu sergiledi.

Hesekêli kadın örgütleri, İç Güvenlik Güçleri kontrol noktaları ile Zirgan beldesinde cephede yer alan savaşçıları ziyaret etti.