20 Nisan 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye binlerce kadın alanlara çıktı

Binlerce kadın Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Kobanê, Şehba bölgelerinin yanı sıra Rakka'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadılar Günü'nü kutlamak için alanlara çıktı.
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Kobanê ve Şehba kantonlarında ve Rakka kentinde on binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için alanlara çıktı. Kobanê ve Qamişlo'da gerçekleştirilen 8 Mart kutlamalarında ilk defa kendi renkleri ile katılan komünist kadınlar kitle tarafından coşku ile karşılandı.
 
QAMİŞLO
 
"Leyla Güven öncülüğünde mücadeleyi büyütelim, önder Apo ile özgür yaşayalım" sloganıyla Cizre Bölgesi'nde düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasına Cizre bölgesinin tüm kentlerinden kadınlar Qamişlo'nun Hîmo beldesinde bir araya geldi.
 
Miting alanına yürüyüş gerçekleştiren Komünist Devrimci Kadınlar (Jinen Komünist en Şoreşger- JKŞ) 8 Mart kadın grevi ve Leyla Güven'in direnişini selamlayan pankartlar ve "Kadın yaşam direniş" sloganları ile alana girdiler. Rojava ve kadın devrimi mücadelesinde ölümsüzleşen kadınların fotoğraflarını taşıyan JKŞ'liler miting alanındakiler tarafından alkışlandı. Mitinge Kongre Star, JKŞ, SYPG, PYD, Suriye Kadın Meclisi, Süryani Kadın Meclisi, YPJ ve DSG savaşçıları katıldı.
 
Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan mitingde, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın 8 Mart ve kadın mücadelesi üzerine değerlendirmelerinin yer aldığı ses kayıt dinletildi.
 
Kongre Star Kordinasyon üyesi Asya Abdullah, direnen ve teröre karşı savaş cephelerinde mücadele eden tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı, Leyla Güven öncülüğündeki direnişte yer alan direnişçileri selamladı.
 
Öcalan'a uygulanan tecridi kınayan Asya Abdullah, "Kadınlar bugün halkların devrimine öncülük yapıyor. YPJ savaşçılarının mücadelesi ile Şengal'de Êzidîlere, Til Temir'de Ermenilere katliam yapan IŞİD, bugün Kuzey ve Doğu Suriye'de bitiyor. Kadınlar eliyle karanlıklar kalkıyor" dedi.
 
YPJ'nin kadınlar için direniş kimliği olduğunu söyleyen Asya Abdullah, IŞİD'i bitirdiği için Kuzey ve Doğu Suriye ile tüm dünyayı savunduğunu da sözlerine ekledi.
 
Asya Abdullah, "Efrînli kadınlar bugün kamplarda, Efrîn'e geri dönmek için faşist Türk devletine karşı direniyor. Topraklarından her ne kadar uzak olsalar da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyor. Gelecek yıl 8 Mart'ı, Efrînli kadınlarla birlikte özgür Efrîn'de kutlayacağız" diye konuştu.
 
JKŞ adına konuşan Yasemin Azad, "Öncelikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tüm emekçi ezilen kadınlara kutlu olsun. Yine bu güne öncülük eden, kanları ile bugünü yaratan, mücadele mirasını bize devreden kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz" diye belirtti.
 
"Bugün dünyanın her yerinde kadınlar erkek egemen zihniyete karşı kadın grevi ile başkaldırıyorlar" diyen Azad, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Biz Komünist Devrimci Kadınlar olarak New York'lu kadınların ruhu ile bugünü bizlere armağan eden Clara Zetkin, Rosa Luxemburg'un ruhu ile Arin, Sarya, Avesta, Raperin, Destan ve Berçem'lerin ruhu ile 8 Mart kadın grevini selamlıyoruz. Bugün Ortadoğu'da kadınlar Türkiye'den Yemen'e Tunus'tan Mısır'a Sudan'dan dört parça Kürdistan'a, Rojava'dan Kuzey ve Doğu Suriye'ye erkek egemen zihniyete karşı özgür yaşamı inşa ediyorlar" dedi.
 
Rojava'da Kürt, Arap, Süryani, Türkmen kadınları kendi devrimci güçleri ile Rojava devrimini kadın devrimine dönüştürdüklerini kaydeden JKŞ üyesi Yasemin Azad, "Başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci ve emperyalist devletler irademizi kırmayı amaçlıyorlar. Fakat irademiz ve gücümüz bütün Kuzey ve Doğu Suriye'de devrim düşmanlarının hayallerini yıktı. IŞİD çetelerinin yenilmesi kadın iradesi ve gücü ile başarıldı. Bu kazanım bütün direnen kadınların ve şehitlerimizindir. Biz bu başarıyı DSG'ye, YPJ, YPG ve komünist devrimci güçleri kutluyoruz" diye belirtti.
 
İşgalci ve sömürgeci saldırılara karşı Rojava kadın devrimini savunacaklarını dile getiren Yasemin Azad, "Biz JKŞ olarak yine söylüyoruz ki; biz nasıl bu ana kadar devrimimizi Ivana Hoffmann, Raperin, Destan ve Sarya'ların ruhu ile savunduysak bugünden sonrada işgalci güçlere karşı kadın devrimimizi savunacağız. Çağrımız bütün ezilen emekçi kadınlara, kadınlar kendi toprakları, onuru ve geleceği için örgütlenmeliler. Yine çağrımızı bütün dünya kadınların Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması için direnen Leyla Güven'in açlık grevi eylemine ses olmalılar. Leyla Güven'in direnişine sahip çıkmak kadın iradesine sahip çıkmaktır" dedi ve son olarak, 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü bütün ezilen emekçi kadınlara kutlu olsun. Kadın, yaşam, direniş sloganını haykırdı.
 
RAKKA
 
IŞİD çetelerinden bir yıl önce özgürleştirilen Rakka'da ilk defa kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Düzenlenen 8 Mart kutlamasında konuşan Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü Lina Berekat, "Kadınlar savaşçı, komutan, başkaldıran olarak insanlığı aydınlattı. Suriye krizi boyunca kadınlar, yaşamın tüm alanlarında varlığını öncülüğü ile gösterdi, özgürlüğe doğru yeni adımlar attı. İradesiyle teröre karşı savaştı, kahramanlık destanları yazdı. Bu yüzden buradaki devrimin adın Kadın Devrimi oldu" diye belirtti.
 
Kutlamada Rakka Kadın Koordinasyonu adına konuşan Ayşe Recep de "Kadınlar mücadelesi ve yazdığı destanlarla her günü 8 Mart'a dönüştürmüştür" dedi, Rakka, Tabqa ve Deyr ez Zor'lu kadınların terörün bitirilmesindeki rolü büyük" dedi.
 
Konuşmaların ardından Rakka Kadın Koordinasyonu'na bağlı kültür sanat grupları sahne alarak, tiyatro, müzik ve folklor gösteriminde bulundu. 
 
ŞEHBA
 
Şehba Kantonu'nun Ehdas ilçesindeki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları devam ediyor. "Leyla Güven öncülüğünde mücadeleyi büyütelim, önder Apo ile özgür yaşayalım" sloganıyla miting düzenlendi.
 
Cîhan Xidro da Şehba'daki Efrîn halkının direnişini selamlayarak, Çağın Direnişi'nin ikinci aşamasında kadının rolüne değindi. Cîhan, Efrînli kadınların yaşadıkları zorluklara iradesiyle karşı koyacağını da sözlerine ekledi.
 
Cîhan, "Kadınlar yaşamın tüm alanlarında baskıya uğramış ancak asla teslim olmamıştır. Kadınların tarihi direnişi bu alanlarda birçok gelişmeyi ve değişimi sağlamıştır. Kadın direnişi sayesinde kadın devrimini büyütüyoruz" diye konuştu.
 
Miting Kewana Zerin'in müzik dinletisi ile sona erdi.
 
KOBANÊ
 
Fırat Bölgesi'ndeki 8 Mart kutlamaları, Kobanê Özgür Kadın Meydanı'ndan Şehit Egit Meydanına yapılan yürüyüş ile başladı. Kadınlar "Kadın direnişi özgürleştirir" yazılı pankartlar taşıdı, "Bijî Berxwedana Jina Azad", "Jin Jiyan Berxwedan" sloganları attı. Burada ki kutlamaya katılan JKŞ'liler "Devrim kadın özgürlüğüdür, özgürlüğünü savun", "Kadın öncülüğünde tecridi kıracağız" pankartı taşıdılar.
 
Kutlamada konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Rojhilat Arif, Leyla Güven, Şehba'daki Efrînli kadınlar ve savaş cephelerinde direnen kadınlar başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. Rojhilat Arif, "8 Mart, zulme karşı kadınların başkaldırdığı gün olduğundan Ortadoğu için önemli bir gündür. Barışın sembolü olan bugünü, kadınlar iradesini ortaya koyarak yazmıştır" diye kaydetti.
 
IŞİD işgalinin bitmesiyle bölge halklarını güzel bir geleceğin beklediğini söyleyen Rojhilat Arif, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının tarihi günlerden geçtiğini de sözlerine ekledi.
 
Rojhilat Arif, Çağın Direnişi'nde 8 Mart günü fedai eylem gerçekleştiren Şehit Îlan Efrîn'i de 8 Mart'ın tüm özgürlük şehitlerine kutlu olmasını diledi, Türkiye'deki 31 Mart yerel seçimlerinde Kuzey Kürdistan halkına AKP iktidarını bitirme çağrısı da yaptı.