27 Nisan 2024 Cumartesi

'Kürt sorunu çözülmeden hiçbir sorun çözülmez'

Hakkari'de demokratik kitle örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelen DTK ve DBP heyeti, Kürt sorununda çözüm sağlanmadan diğer sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Faşizme karşı örgütleniyoruz" şiarıyla Hakkari'de, emek ve demokrasi güçleriyle bir araya geldi.

KESK Şubeler Platformu binasında gerçekleştirilen buluşmaya, Hakkari Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), KESK Hakkari Şubeler Platformu üye ve yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, AKP-MHP ittifakının iktidarlarını sürdürmek için ağır suçlar işlediğini belirterek, "AKP ve MHP, bundan dolayı iktidarı kaybetmek istemiyorlar. Faşist iktidarlara karşı daha da güçlenmemiz ve birlikte adım atmamız gerekiyor. Birlikte bir adım atarsak, daha çabuk amacımıza ulaşacağız. Ortada hukuk kalmadı, iktidar insani haklarını ayaklar altına aldı. Kendilerinden başka kimseyi tanımıyor, dışlayıcı yaklaşımlar sergiliyorlar" dedi.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN HİÇBİR SORUN ÇÖZÜLMEZ
Kürt sorununda çözüm sağlanmadan hiçbir sorunun çözülemeyeceğinin altını çizen Öztürk, "Son 6 yıldır iktidar en kısa sürede tüm sorunları çözeceğini dile getirdi ama halen sorunlar çözüme kavuşmuş değil. Kürt sorununda çözümü her yerde dile getirdik. Çözüm ve muhatap Sayın Öcalan'dır. Bundan dolayı Kürt sorununda diyalog ve müzakere yolunun açılmasının tek muhataptı Sayın Öcalan'dır. Sayın Öcalan daha önce de her zaman büyük fedakarlıklar yaptı. Bu saatten sonra da yapmaya hazır olduğunu hepimiz biliyoruz. Dökülen kanın durması, demokratik bir Türkiye kurulmasında önemli olan rolünü yerine getirmiştir. Kürt sorunu çözülürse, demokrasi ve hukuk sorunu da çözülür" diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla 7 Ağustos 2019'da yaptığı son görüşmedeki "Bir haftada çatışma durumunu ortadan kaldırırım" mesajını hatırlatarak, "Sayın Öcalan, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için çok çabaladı. Ancak buna karşı hem devletin hem iktidarın zülüm ve baskı politikası artarak devam ediyor. Bu sistem tamamen çözümsüzlük, erkek zihniyeti ile kurulmuş bir sistemdir. AKP-MHP iktidarı, Kürt sorununun inkarı üzerinden kendi diktatör sistemini kurmak istiyor. İktidar 90'lı yıllarda birçok katliam gerçekleştirdi. Ancak bugün bu katliamı tüm Kürtler üzerinden hayata geçirmeye çalışıyor" diye konuştu.

IRKÇI SALDIRILARA TEPKİ
Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara dikkat çeken Aydeniz, "Kürdistan'ın dört bir yanında çatışmalar, savaş sürüyor. Türkiye'nin dört bir yanında Kürt düşmanı politikalar, ırkçı saldırılar sürüyor. AKP-MHP ırkçı söylemleriyle halkları birbirine düşürmeye çalışıyor. Buna karşı mücadele etmek, toplumun tüm dinamiklerinin temel sorumluluğudur. Hep birlikte tüm sorunlara karşı demokratik mücadelemizi sürdürmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.