18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kürt Şair Cegerxwîn İstanbul'da anıldı

İstanbul'da Cegerxwîn'i anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe çok sayıda politikacı ve yazar katıldı.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Bakırköy'de bulunan Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde Kürt şiirinin öncüsü sayılan şair ve yazar Cegerxwîn'e saygı gecesi düzenledi. Etkinliğe, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Orhan Alkaya, Hicri İzgören gibi çok sayıda politikacı, yazar ve sanatçı katıldı.
 
Etkinlik, Cegerxwîn’in yaşamından kesitler sunan belgesel gösterimiyle başladı. Daha sonra Gölge Tiyatro Merkezi’nin hazırlamış olduğu Kürtçe ve Türkçe müzikal oyunla devam etti.  Şair Ahmet Telli, Hicri İzgören, Şükrü Erbaş’ın da katkılarını sunduğu Cegerxwîn’in anısı için hazırlanan slayt gösteriminin ardından, Kürtçe ve Türkçe şiirler okundu.
 
'HER ŞAİRİN YÜREĞİNDE CEGERXWİN'İN YERİ VARDIR'
 
Geceye katılamayan Ahmet Telli videosuyla geceye katıldı. Video üzerinden seslenen Telli, Cegerxwîn üzerine yazdığı yazı için Ulucanlar Hapishanesi'nde kaldığını hatırlattı; "Her şairin yüreğinde Cegerxwîn'in yeri vardır" dedi.
 
Roza Metina, İlhami Sidar, Fırat Ceweri; Cegerxwîn üzerine yazdıklarını şiirleri ile şairin şiirlerini okudu.
 
ROJBİN PERİŞAN'IN MEKTUBU OKUNDU
 
Tutuklu yazar Rojbin Perişan'ın hapishaneden yolladığı mektup okundu. "Büyük ozan mamoste Cegerxwîn etkinlikleri için bir araya gelmiş olan duyarlı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" diye başlayan mektubunda Perişan, Cegerxwîn'in direnişçi çizgisine vurgu yaptı.
 
Perişan'ın mektubu şu ifadelerle sona erdi:
"Belki de şimdi, tüm zamanlardan daha çok şimdi yüzyıl öncesinden gelen bu haykırışa yeniden yeni anlamlar eşliğinde kulak vermeli, mutlak tecride karşı ses olmalı ve özgürlüğün şiir gibi yaşandığı bir ülkeyi gerçek kılarak onun ülke aşkını onurlandırmalıyız. Karanlık ve mutlak tecrit kırılmadan Cegerxwîn'in düşlediği ülke gerçekleşemeyecektir."
 
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Ruken Yılmaz Cegerxwîn'in şiirlerinden bestelenmiş ezgileri seslendirdi.
 
ŞAİRLER CEGERXWİN İÇİN ŞİİRLER OKUDU
 
Sahneye çağrılan oyuncu, şair Orhan Alkaya şev baş (iyi akşamlar) diyerek izleyicileri selamladı. Alkaya, "Kürt halkının yiğit oğlu usta Cegerxwîn'e selam verdiğim bir şiiri okuyacağım şimdi sizlere" diyerek Cegerxwîn için yazdığı şiiri okudu.
 
Geceye katılamadığı için video üzerinden izleyicilere seslenen şair Sezai Sarıoğlu, Cegerxwîn üzerine yazdığı şiiri okudu.
 
Şair Hicri İzgören, Cegerxwîn için Kürtçe ve Türkçe şiirler okudu.
 
Şair Azad Zal, Cegerxwîn'in ABD'li insan hakları savunucusu ve sanatçı Paul Robeson için yazdığı "Ey Heval Robson" isimli şiirini okudu.
 
Etkinliğe video mesaj gönderen Şair Şükrü Erbaş da "Cegerxwîn çağdaş Kürt şiirinin öncülerindendir." dedi. Erbaş, şairin Gulfiroş şiirinin kendisi için farklı anlam taşıdığını belirtti.
 
Mehmet Sait Arzu ve Nesimi Aday'ın Cegerxwîn şiirlerini okumasının ardından etkinlik sona erdi.