19 Nisan 2024 Cuma

'Kürt kadınlarına yönelik saldırı, kadın mücadelesinedir'

HDK Kadın Meclisleri, HDP Kadın Meclisi, ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri, DBP Kadın Komisyonu, Kadınların Kurtuluşu, SODAP üyesi kadınlar, SYKP Kadın Meclisi ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, TJA'lı kadınlara yönelik tutuklama ve ev hapsi kararlarına tepki gösterdi, "Kürt kadınlara yönelik gerçekleştirilen bu operasyonlarla işlediğiniz suçların üstünü örtemeyeceksiniz. TJA'lı kadınlarla dayanışma içerisinde olacağız ve bu erkek egemen kadın düşmanı iktidarı hep birlikte göndereceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Komisyonu, Kadınların Kurtuluşu, Sosyalist Dayanışma Platformu üyesi kadınlar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kadın Meclisi ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, TJA'lı kadınlara yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

AKP-MHP erkek egemen ittifakının, iktidarını korumak içim tüm zor aygıtlarını devreye koyduğu belirtilen açıklamada, faşizm karşısında en büyük engelin kadın mücadelesi olduğu vurgulandı. "Kadına yönelik şiddeti engellemek, kadın katillerini, failleri cezalandırmak yerine 25 Kasım'da alanlara çıkan kadınlara şiddet uygulayan iktidar bir kez daha kadın düşmanlığını tescillemiştir" denilen açıklamada, 29 Kasım günü 21 kadının gözaltına alındığı hatırlatıldı.

TJA aktivistlerine yönelik saldırıların bunun en açık göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu operasyon siyasi soykırım operasyonlarının bir devamıdır. Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden yürütülen kirli savaş siyasetinden bağımsız değildir. Operasyonun yapıldığı andan itibaren AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı, cinsiyetçi erkek medyası, erkek yargısı harekete geçerek TJA çalışmalarını, TJA aktivisti kadınları kriminalize etmeye dönük her türlü girişimde bulunmuştur" denildi.

Saldırıların yaklaşan seçimlerden bağımsız olmadığı kaydedilen açıklamada, "Kadınları, kurumsallaştırmaya çalıştıkları faşizm karşısında en büyük engel olarak gören AKP-MHP erkek egemen iktidara en büyük cevabı kadın özgürlük mücadelemizi büyüterek seçimlerde de vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" diye belirtildi.

Gözaltı ve tutuklamalarla kadın özgürlük mücadelesini sindirmeye çalışanlara "İçeride, dışarıda nerede olursak olalım kadın mücadelesi her yerde" diye yanıt veren kadınlar, "Ev hapsi vererek, kadın katili ve şiddet faili erkeklere takmaları gereken elektronik kelepçeleri kadın mücadelesi yürütenlere takarak kadınları evlere hapsetmeyi başaramayacaklar. Bu anlamda TJA'yı kriminalize ederek hedef gösterenlere sesleniyoruz: TJA kadın özgürlük mücadelesi yürüten Kürt kadınlardır. Kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin adıdır. Jin, jiyan, azadî diyen Kürt kadın özgürlük mücadelesinin çatı örgütüdür" dedi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Kürt kadınlara yönelik gerçekleştirilen bu operasyonlarla işlediğiniz suçların üstünü örtemeyeceksiniz. İktidarınızı kurtaramayacaksınız. Kadın özgürlük mücadelemiz ve feminist mücadelemiz önünde engel olamayacaksınız. TJA'lı kadınlarla dayanışma içerisinde olacağız ve bu erkek egemen kadın düşmanı iktidarı hep birlikte göndereceğiz."