17 Mayıs 2024 Cuma

Kürt illerine taşınan binlerce asker ve polis oy kullanıyor

Yerel seçimler için oy verme işlemi başlayalı birkaç saat olmuşken, seçim hileleri başladı. Mardin'in Dargeçit ve Savur, Diyarbakır'ın Kulp ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde taşımalı asker ve polisler oy kullanmaya toplu olarak götürüldü. Urfa'nın Halfeti ilçesindeki bir okulun etrafını saran silahlı grup, müşahitleri okuldan çıkararak toplu oy kullandı. Bir usulsuzlük de Özmüş mahallesinde yaşandı. Mahallede kayıtlı olmayan 100 kişi yanlarında getirdikleri zarf ve pusulaları kullandı.

Yerel seçimler için 32 kentte 07.00, diğer kentlerde 08.00'de oy verme işlemi başladı. Seçimler başlayalı daha birkaç saat olmuşken seçim hileleri başladı. AKP-MHP-Ergenekon ittifakının seçimler öncesi bölge kentlerine taşıdığı asker ve polisler, toplu olarak oy kullanacakları sandıklara taşındı.

SAVUR'DA OY VERME İŞLEMİ BİR SÜRE DURDURULDU
Mardin'in Dargeçit ve Savur ilçelerinde taşımalı asker ve polisler oy kullanmaya toplu olarak götürüldü. Dargeçit Anadolu Lisesi ve Dargeçit Ortaokulu'nda toplu olarak oy kullanmaya giden asker ve polisler görüntülere yansıdı.

Savur ilçesinde ise, asker ve polislerin toplu görüntülendiği yer Aziz Sancar Ortaokulu ve Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi oldu. Otobüslerle oy kullanmaya getirilen asker ve polislere Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) itiraz geldi. İlçedeki iki okulda oy kullanma işlemi durduruldu. Bir süre sonra oy verme işlemi yeniden başladı.

FRANSA'DAN GELEN HEYET OKULLARA ALINMADI
Mardin'in Savur ve Dargeçit ilçelerine seçmen olarak taşınan asker ve polislerin toplu bir şekilde oy kullanmaları üzerine DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, seçimleri takip etmek için Fransa'dan gelen bir heyetle birlikte Savur ilçesine geçti.

İlçedeki okullarda incelemelerde bulunmak isteyen Fransız heyetin okullara girmesine polis engel oldu. Polis cep telefonlarındaki gruba, heyetin okullara alınmamasına ilişkin, "Kesinlikle okullara girmelerine izin verilmeyecek" notu düştü, heyet üyelerinin fotoğraf ve pasaport bilgilerini gruba gönderdi.

Heyetin okullara girmesine engel olan polisler ile DEM Partililer arasında tartışma yaşandı.

RUSYA'DAN SEÇMEN GETİRDİLER
Prof. Dr. Aziz Sancar Ortaokulu'ndaki sandıklara asılan seçmen listelerinde Yozgat, Manisa, Antep, Adana, Çorum, Osmaniye, Muğla ve daha birçok kentin yanı sıra Rusya'dan asker ve polis taşındığı tespit edildi.

İlçeye asker ve polis taşınmasına tepki gösteren Ahmet Türk, "Bu ülkede daha önce halkın iradesi ipotek altına alındı. Askeri, polisi buralara taşıyarak, Savur'a, Dargeçit'e taşıyarak halkın iradesini çalmaya çalışıyorlar. O kadar enteresan bir şey ki; 125'inci sokak, burada 250 seçmen yazılmış. Hiçbiri Savurlu değil. 250 seçmenin yazıldığı sokakta bir tek kadın yok. Bu şunu gösteriyor ki orada ne aile var ne Savurlu var. Ama Yozgat'tan Çorum'dan farklı yerlerden hatta Rusya'dan insanları buraya taşıyarak adeta halkın iradesini çalmaya çalışıyorlar" dedi.

ALTIN: HALKIN İRADESİ KAZANACAK
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da, bir sandıkta yer alan 343 seçmenden 251'inin Türkiye'nin farklı kentlerinden getirildiğini ve tümünün bir sokağa kaydedildiğini ifade etti. Ne yapılırsa yapılsın Savur halkının iradesine sahip çıkacağını söyleyen Güneş, "Günün sonunda kazanan halkın iradesi olacak" dedi.

DEM PARTİ EŞBAŞKAN ADAYINA POLİS GAZ SIKTI
Mardin'in Ömerli ilçesinde Atatürk İlkokulu'nda DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Devrim Demir'in incelemelerde bulunduğu sırada gerginlik yaşandı. Polis halka biber gazıyla saldırdı. Saldırıda, DEM Parti adayı Demir'in yüzüne ve gözüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldı. Demir, Ömerli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde Atatürk Ortaokulu, Seyrek Ortaokulu, Hamzalı Canaydın Ortaokulu ve Uzunova Ortaokulu'nda taşımalı asker ve polisler oy kullanmaya başladı. Sivil kıyafetli asker ve polisler, minibüslerle oy kullanacakları okullara taşındı. Oy kullanmak için sandık başına gelen halk tepki gösterdi. Sandık başında gerginlik yaşandı.

AKP'Lİ ADAYDAN OY KARŞILIĞINDA 2 MİLYON TL'LİK SÖZLEŞME
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde AKP'nin adayı Davut Arzu'nun Halıören, Görece, Döğrük ve İltaş mahallelerinde bin 200 oy çıkması üzerine muhtarlarla anlaşmaya vardığı iddia edildi. Sosyal medyada paylaşılan ıslak imzalı sözleşme belgesinde imamların da olaya dahil olduğu görüldü. İmzalanan sözleşmede bu mahallelerde AKP'nin adayına bin 200 oy çıkması karşılığında teminat olarak 2 milyon TL'nin Halıören Mahalle imamı Mahfuz Bilgiç'e teminat olarak verileceği belirtildi.

Dün imzalandığı iddia edilen sözleşmede ilçeye bağlı Halıören Mahalle muhtarı Kamil Bülbülcü, Halıören mahalle imamı Mahfuz Bilgiç, Görece mahalle muhtarı Sabah Özpınar, Döğrük Muhtarı Mahmut Özgülter ve ismi net okunmayan Duman soy isimli kişi ve AKP'nin adayı Davut Arzu'nun imzası yer aldı.

MUHTAR: HABERİM YOK
Mezopotamya Ajansı'nın aradığı Döğrük Muhtarı Mahmut Özgülter, "Haberim yok. Kim yapmış bilmiyorum. Bunlar yalan felandır, bunlardan bilgim yok. Haberim yok" iddiasında bulundu.

'BÖYLE BELGE VARSA ASLI DA VARDIR'
Islak imzası bulunan Halıören Mahalle muhtarı Kamil Bülbücü ise ilk olarak "Hayır" yanıtını verdi. Belgenin nerede bulunduğunu soran Muhtar, "Böyle bir şey yok, kim yapmışsa da niye sosyal medyaya veriyor" sözleriyle tepki gösterdi. Bülbücü, "Böyle belge varsa aslı da vardır. Böyle bir sözleşme illaki vardır. Bunu yapanı ortaya çıkarmamız lazım. Siz zaten belgeyi görmüşsünüz" diyerek, belgeyi onayladı.

AKP'Lİ ADAY: İMZA BANA AİT DEĞİL
AKP'nin adayı Davut Arzu ise, "Madem öyle 3 gün önce yayınlasaydılar. Seçim akşamı neden yayınladılar. Öyle bir şey yok" dedi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Arzu, "Kazasız, belasız bu seçimi atlatalım diyoruz. Seçim için bu kadar adice saldırı olmaz. Kimsenin kafasına silah mı dayıyoruz. Oyunu veren verir vermeyen vermez. Bu kadar yalan dolan olmaz" dedi.

Muhtarlarla aralarında arazi anlaşmazlığı nedeniyle diyaloğa geçtiğini savunan Arzu, "Birbirinizi öldürün mü diyelim. İki aile arasındaki arazi anlaşmazlığı var. Siz aynı ailedensiniz. Ben başa gelince bu işi çözeceğim dedim. Birileri yazmış çizmiş orada. İmza taklittir. Yok, bu kadar para ver, bu kadar şey yap. Bu kadar adice seçim olmaz" ifadelerinde bulundu.

HAKKARİ 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik ve Esendere beldelerinde de yüzlerce taşımalı asker ve polis, toplu olarak oy kullanmaya gitti. Büyükçiftlik'te askerler zırhlı araçlarla gelirken; Esendere beldesinde AKP'lilerle birlikte gelmeleri dikkat çekti.

DEM Parti, 32 yerde 54 bin 60 usulsüz seçmene itiraz etmişti. Asker ve polislerin taşındığı merkezler ise, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Batman, Ağrı, Muş, Iğdır, Kars, Urfa, Siirt, Mardin ve Dersim olarak tespit edilmişti.

HALFETİ'DE SEÇİM HİLELERLE BAŞLADI
Urfa'nın Halfeti ilçesindeki Hilalli İlköğretim Okulu ve Özmüş Ortaokulu'nda toplu oy kullanıldığı ortaya çıktı.

Hilalli İlköğretim Okulu'nun etrafını saran silahlı bir grup, müşahitleri okuldan çıkararak toplu oy kullandı. Müşahitlerin tehdit edilerek çıkarıldığı okulda, itiraz eden 2 YRP müşahidi darp edildi. 600 seçmenin bulunduğu mahallede yapılan usulsüzlüğe ilişkin tutanak tutulurken, itirazlar üzerine sandıkta oy kullanma işlemi durduruldu.

ÖCALAN: HALKIMIZI HALFETİ ADLİYESİ ÖNÜNE ÇAĞRIYORUZ
Urfa'nın Birecik ilçesinden geldikleri belirlenen 50 kişilik grup, Halfeti ilçesinde DEM Partili heyete saldırdı. Polisin gaz sıkması üzerine DEM Partililer, Halfeti Adliyesi önüne geçti. Mevcut belediye başkanı ve AKP'nin adayı Şeref Albayrak, korumaları ve taraftarlarının saldırısına uğrayan DEM Parti Urfa Milletvekilleri Ömer Öcalan ve Mithat Sancar, Halfeti Adliyesi önünde açıklama yaptı. Öcalan, "Oy kullanan tüm halkımızı Halfeti Adliyesi önüne çağırıyoruz" dedi.

SANCAR: İRADEMİZİ ÇALDIRMAYACAĞIZ
Sancar ise, "AKP'li bir ekip okulları dolaşarak oy kullanıyor. Sandık görevlilerinin görevlerini yapmaktan alıkoyarak, sandık güvenliğini de bütünüyle yok sayıyorlar. Hilallı, Özmüş, Kavaklıca, Savaşan ve merkezlerde itiraz ettiğimiz için saldırıya uğradık. Halkın iradesinin sandıktan çıkması için biz elimizden gelen her şeyi yapmayı sürdürüyoruz. Hakkımız olanı almak için uğraşıyoruz. Her ihlalin sorumlusu buradaki yetkililerdir. Halkımız kendisine inansın ve güvensin. Biz avukat ve yetkililerimizle buradayız. İrademizi çaldırmayız, gasp ettirmeyiz. Halkımıza çağrımızdır; kararlı duralım, hep birlikte demokratik haklarımızı kullanıyoruz ve seçimin demokratik ortamda güven içerisinde gerçekleşmesi için de bütün hukuki imkanlarımızı kullanıyoruz. Halkımız lütfen güvenini kaybetmesin, sandığa gitmemezlik etmesin, tam tersi hiçbir oyun halkın iradesinden üstün olmadığını bilsinler" diye konuştu.

KAYITLI OLMADIKLARI SANDIKTA YANLARINDA GETİRDİKLERİ PUSULALARLA OY KULLANDILAR
AKP'li Albayrak ve beraberindeki 100 kişilik grup kırsal Özmüş mahallesindeki ortaokula giderek birlikte oy kullanmaya çalıştı. Mahallede kayıtlı olmayan 100 kişinin oy kullanmasına itiraz eden DEM Parti, usulsüz oy kullanan 100 kişinin aynı zamanda beraberlerinde getirdikleri zarf ve pusulaları kullandıklarını tespit etti.

Usuzlüzlüğü kayıt altına almaya çalışan DEM Parti müşahidi darp edilerek telefonundaki görüntüler silindi. Okulun etrafı jandarma ile sarılırken, içeride bulunan tüm görevliler dışarı çıkarıldı, oy kullanma işlemi de durduruldu.

Halfeti'nin Savaşan kırsal mahallesinde de toplu oy kullanıldığı yönünde bilgiler geliyor. Yapılan tüm usulsüzlükler DEM Parti tarafından tutanak ile kayıt altına alındı.

11 KEZ OY KULLANDI
Viranşehir ilçesine bağlı kırsal Gözlek Mahallesi'nde bulunan ilköğretim okulunda Sait Günaydın, sosyal medya hesabından 11 defa AKP'ye oy verdiği bilgisini paylaştı. Oy pusulalarının fotoğrafını çekip "Oylar AKP'ye. Al gör Kürdo, 11 tane ben attım" mesajı bir kişiye gönderen Günaydın,  karşısındaki kişinin kendisini şikayet edeceğini söylemesi üzerine, "Seni gebertirim" diyerek ölümle tehdit etti.

FRANSIZ KOMÜNİST PARTİSİ HEYETİ: KIRSAL MAHALLELERDE TOPLU OY KULLANILIYOR
Fransız Komünist Partisi üyelerinden oluşan uluslararası gözlemci heyet, Ceylanpınar ilçesinde gözlemlerde bulundu. Heyet, ilçe merkezinde ciddi bir sorun gözlemlemediklerini, ancak kırsal mahallelerde blok oy kullanıldığına dair haberler aldıklarını belirtti.

Ceylanpınar ilçesine bağlı Gellegoç ve Sufra kırsal mahallelerinde toplu oy kullanımı girişimi oldu.

Siverek ilçesinde ise Sabancı İlköğretim Okulu'nda kurulan 1437 Nolu sandıkta görevliler okuldan çıkarılarak oy kullanıldı. Yaklaşık 100 oyun kullanıldığı sandıkta 154 seçmen bulunuyor. Oyların AKP İlçe yöneticisi Bayram Kamışlı tarafından kullanıldığı belirtildi.

SANDIK GÖREVLİSİ İKİ KEZ OY KULLANDI
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı Beldesi'nde Muhammed Yılmaz adlı görevlinin iki kez oy kullandığı tespit edildi. Hacilar Mahallesi'nde bulunan Şehit Er Erdal Şireci İlkokulu'ndaki 1030 sayılı sandıkta görevli olan Yılmaz, hem kayıtlı olduğu sandıkta hem de 1031 Nolu sandıkta oy kullandı.

Durumu tespit ederek tutanak tutan DEM Parti, tutanağı sandık kuruluna iletti. Kurul, itirazı kabul ederek, kullanılan oyu geçersiz saydı.

DEM Parti'nin Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulunacağı da öğrenildi.

DEM Parti Kriz Koordinasyon Merkezi, takip edilmediği taktirde 142 belgesiyle aynı kişinin onlarca hatta mükerrer oy kullanabileceğini belirterek, bu konuda duyarlı olunması çağrısı yaptı.

ŞIRNAK
Şırnak'ta Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokulu ve Ortaokulu bahçesinde "taşımalı" askerlere "hırsızsınız" diyerek tepki gösteren Hüseyin Turhanlı adlı öğretmen, polis şiddetine maruz kaldı.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ve partililer, toplu olarak oy kullanmaya gelen askerlerin önünü keserek tepki gösterdi. Söz konusu okulda yaklaşık 5 bin seçmen bulunuyor. Ancak listede ismi olanların büyük bölümü Şırnak nüfusuna kayıtlı değil.

BURSA
Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Demirtaş Sakarya Mahallesi'nde kurulu 2265 numaralı sandıkta, sandık başkanı sandık görevlilerine boş tutanak imzalattırdı.