18 Nisan 2024 Perşembe

Kürt göçmen Özbaş ölüm orucuna başladı

İsviçre'deki kampların koşullarına, kendisine saldırıda bulunan bir mülteciyle aynı kampta tutulması konusundaki ısrara tepki gösteren Kürt göçmen Servet Özbaş, ölüm orucu eylemine başladı.

İsviçre'de göçmenlerin tutulduğu kamplarda kötü koşullar devam ediyor. Kürt göçmen Servet Özbaş, Nidwalden Kantonundaki kampta insanlık dışı uygulamalar olduğunu belirterek ölüm orucu eylemine başladığını duyurdu.

2019 yılında gittiği İsviçre'de iltica talebi halen kabul edilmeyen Özbaş, 14 Ağustos günü tutulduğu kampta Libyalı bir göçmenin bıçaklı saldırısına uğradı ve darp edildi. Saldırının ardından ya kendisinin ya da saldırganın başka bir kampa gönderilmesini isteyen Özbaş'ın talebi kabul edilmedi.

Kendisine saldıran Muhammed Halwi isimli kişi hakkında şikayette bulunduğunu aktaran Özbaş, Halwi'nin 15 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldığını ve aynı kampa geri getirildiğini anlattı. Halwi'nin kendisine yönelik tehditlerini sürdürdüğü bilgisini veren Özbaş, İsviçre Göç Dairesi (SEM) başta olmak üzere yetkili kurumlara mektup yazdığını fakat talebinin karşılanmadığını belirtti.

Talebini her ilettiğini kamp yöneticilerinin "Burayı beğenmiyorsan Zürich havaalanı orada gider ülkene geri dönebilirsin" şeklindeki tehditleriyle karşılaştığını kaydeden Özbaş, başına gelecek her şeyden Nidwalden iltica kampı yönetimi ve SEM'in sorumlu olduğunu söyledi.

Tutuldukları kampta insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını ve kötü koşullarda yaşamaya zorlandıklarını da belirten Özbaş, oda koşullarının yaşamaya uygun olmadığını, yatakların çok kirli olduğunu, mutfağın hijyenik olmadığını belirtti.

Daha güvenli bir kampta tutulma talebinin karşılanması için ölüm orucu eylemine başladığını duyuran Özbaş, göçmenler üzerindeki ırkçı ve insanlık dışı uygulamaların son bulmasını istedi.