16 Eylül 2024 Pazartesi

Kürt Dil Platformu: Kürtçe resmi dil olana kadar mücadele edeceğiz

Kürt Dil Platformu yeni eğitim-öğretim yılıyla Kürt çocuklarının bir kez daha asimilasyona maruz kalacağını belirterek, Kürtçe'nin resmi eğitim dili olması gerektiğini söyledi.

Platforma Zimanê Kurdî (Kürt Dil Platformu), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde 2024-2025 eğitim-öğretim yılına ilişkin açıklama yaptı. Siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî açıklama yaptı.

9 Eylül'ün Kürt çocukları için hem sevinç hem de üzüntülü bir gün olduğunu söyleyen Cizîrî, "Çünkü bu yıl Kuzey Kurdistan'daki Kürt çocuklarına Kürtçe eğitim verilmeyecek. Çocuklarımız yine zorlu bir asimilasyon süreciyle karşı karşıya kalacak. Bu çok zalimce, zor, insanlık dışı bir olaydır. Hiçbir din ve inançta kabul edilmez. Bu tutum çocuk haklarına ve pedagojisine uygun değildir" dedi.

'EN KÜÇÜK REFORM DAHİ ENGELLENİYOR'
Resmi ideolojinin Kürtçe eğitimin önüne her zaman engeller koyduğunu vurgulayan Cizîrî, okullarda Kürt çocuklarına filtrelenmiş yöntemlerle Türkçenin dayatıldığına işaret etti. Cizîrî, "Sağırlar duyar, körler bu gerçeği görür. Dil alanında bugüne kadar yapılan en küçük reform bile boş bahanelerle engelleniyor. Siyaset Kürt dili konusunda her zaman ikiyüzlü davranılıyor. Bugüne kadar Kürtçeye yönelik kalıcı ve köklü bir adım atılmadı" diye konuştu.

Son dönemde Kürt dili ve kültürüne yönelik artan saldırıları da hatırlatan Cizîrî, "Yüz yılı aşkın bir süredir Kürtçe diline, hizmet edecek tek bir bina bile inşa edilmedi. Türkiye şu ana kadar Kürt dilini dikkate almadı. Kürtçe eğitim veren kurumların kapıları mühürlendi. Yüzlerce dil derneği ve kurumu yasaklandı. Bu demokrasi, hukuk ve eşitlik değerleriyle çelişmemektedir" dedi.

'KÜRTÇE RESMİ EĞİTİM DİLİ OLMALI'
Cizîrî, taleplerini şöyle sıraladı: "Kürtçe eğitim hakkı tanınmalıdır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin tüm yönleriyle uygulanmasını ve Kürt Dil Kurumunun resmi olarak kurulmasını talep ediyoruz. Dokuz siyasi partinin oluşturduğu Kürt Dil Platformu tek ağızdan diyor ki; Kürt kimliğine yönelik inkar ve asimilasyon sona ermelidir. Kürt dili hakkının, Kürt halkının özgürlük ve eşitliğinin anahtarı olduğu çok açıktır. Kürt dili hakkı kırmızı çizgimizdir! Kürt dili aynı zamanda Kürt halkının varlığının ve statüsünün de simgesidir. Kürt halkının talepleri yerine getirilene ve Kürt dili anaokullarından üniversitelere kadar resmi dil ve eğitim dili olana kadar Kürt halkının dil hakkı mücadelesi devam edecektir."

KÜRTÇE KONUŞMA ÇAĞRISI
Cizîrî, milletvekillerine, siyasetçilere, aydınlara, yazarlara ve halka Kürtçe konuşma, yazma, düşünme ve yaşama çağrısı yaptı, "Biz Kürdüz, dilimiz Kürtçe, ülkemiz Kürdistan'dır" dedi.