18 Nisan 2024 Perşembe

Kürdistani İttifak: En önemli görevimiz savaş karşıtı birlik

Kürdistani İttifak partileri, HDP'nin 27 Eylül günü açıkladığı deklarasyonu görüşmek için bir araya geldi. Toplantı arasında basına açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Üzerimize düşen en önemli görev şimdi ve hemen en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır" dedi.

Kürdistani İttifak partileri, HDP'nin 27 Eylül günü açıkladığı deklarasyona ilişkin fikir alışverişinde bulunmak için Diyarbakır'da toplantı yaptı.

Toplantıya, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP) Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Meclis üyesi Ali Haydar, Azadi Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Cemal Satı, Kürdistan Demokrat Partisi-Kuzey (KDP-Bakur) adına Sertaç Bucak, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) üyesi Halim İpek ve HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel, Nusrettin Maçin, Necdet İpekyüz katıldı.

Toplantı arasında ortak açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, barış, demokrasi, Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye'nin yeni demokrasi olanaklarına ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

'İTTİFAK MÜCADELE ORTAKLIĞIDIR'
27 Eylül günü HDP olarak yayınladıkları deklarasyonla Türkiye'nin temel ve acil sorunlarına yönelik müzakere ve diyalog süreci başlattıklarını ifade eden Sancar, "Sorunlarımızı siyaset zemininde, demokratik yollarla ve müzakere yöntemiyle çözebileceğimize inanıyoruz. Müzakereyle tüm toplum kesimlerini hedeflediği taktirde ancak anlamına uygun bir işlev görebilir. Elbette müzakere sadece aynı düşünenlerin birbirleriyle sohbeti veya diyalogu değildir. Farklı düşünenlerle de konuşma, tartışma yolları açma arayışıdır. Sorunlarımızın çözüm yolunun da buradan geçtiğine inanıyoruz" dedi.

Oluşturmaya çalıştıkları barış ve demokrasi ittifakının özellikle Kürt sorununda demokratik çözümü ve barış için Türkiye ve Kürt illerinde ittifak kurmayı hedeflediklerini kaydeden Sancar, "Bizler ittifakı sadece seçimlere yönelik bir program olarak görmüyoruz. İttifak bir mücadele ortaklığıdır. Türkiye'nin bugün en önemli konusunun da seçim olduğunun farkındayız. Seçimlerin ne zaman yapılacağı belli olmasa da bütün hesaplar seçimlere yönelik oluşturulmuştur. Ama deklarasyonumuzda buna da cevap verdiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

'EN GENİŞ SAVAŞ KARŞITI BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURALIM'
Tüm Kürdi parti ve platformları kendi yanlarında görmek istediklerini söyleyen Sancar, siçemlerin Türkiye tarihi bakımından önemli bir dönemeç olacağını iddia etti. Sancar, demokratik ve yeni bir başlangıç ile ortak yaşamı kurmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Savaşın en temel sorun olduğunu belirten Sancar, "Bu iktidar varlığını kutuplaştırma, gerilim, düşmanlaştırma politikalarına bağlamış gözüküyor. Savaş, bu politikaların en önemli aracı olarak kullanılıyor. Son zamanlarda yine savaş naralarını yüksek sesle duymaya başladık. Üzerimize düşen en önemli görev şimdi ve hemen en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır. Güçlü bir barış hareketine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Güçlü bir savaş karşıtı mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var" dedi.

Kürt barış hareketi vurgusu yapan Sancar, bu hareketin Türkiye'nin bütününü etkisi altına alacağını kaydetti.

Sancar'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki milletvekilleri daha sonra Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (DİTAM) Tigris Diyalogları kapsamında yaptığı toplantıya katıldı.