3 Mayıs 2024 Cuma

Kürdistan'da zırhlı araç tehlikesi

Kürdistan'da yoğun şekilde bulunan ve Kürt halkının yaşamını tehdit eden zırhlı araçlara yönelik tepkiler sürüyor. Kürt halkına yönelik devlet politikasının bir devamı olan zırhlı araç kullanımı sonucunda, 16'sı çocuk 36 kişi katledildi, 85 kişi yaralandı. 

Şırnak'ın İdil ilçesinde evlerinin önünde bisiklet sürerken zırhlı araç çarpması sonucu 3 Eylül'de katledilen 7 yaşındaki Mihraç'ın ardından, Kürdistan'da devlet politikasının bir devamı olan zırhlı araçlar bir kez daha gündeme geldi. 

ZIRHLI ARAÇLAR CİDDİ TEHLİKELER YARATIYOR
Kürdistan'da 24 saat TOMA, Kirpi, Ejder, Akrep vb zırhlı araçlar geziyor. Zırhlı araçlar, çoğu zaman hız sınırını aşıyor, yerleşim alanlarında ve şehrin olağan trafik akışında ciddi tehlikeler yaratıyor. Zırhlı araç sürücüsü polisler, Kürt halkına psikolojik baskı uyguluyor. Üstelik suçu işleyen polisler kendini koruyacaklarını bildikleri cezasızlık politikalarından cesaret alıyor. 

MİHRAÇ'I KATLEDEN POLİS KORUNUYOR
Mihraç'ı katleden polis hakkında da 3 gün sonra soruşturma açılabilmiş o da "kazayla ölüme sebebiyet"ten olmuştu. İfadesi alındıktan sonra adli kontrol şartı dahi verilmeksizin serbest bırakılan katil polis göreve başladı. 

KÜRDİSTAN'DA ZIRHLI ARAÇ ÇARPMASI SONUCU 36 KİŞİ KATLEDİLDİ
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2019 yılında hazırladığı rapora göre son on yılda Kürtlerin yaşadığı illerde zırhlı araç çarpması sonucu 16'sı çocuk, 36 kişi katledildi, 85 kişi de yaralandı. 

KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR
Gerekli tedbirler alınmadan, trafik kurallarına uymadan, kontrolsüz bir şekilde kullanılan zırhlı araçların yaptığı "kazalar" sonucu katliamlar yaşanmaya devam ediyor. 

ÇEPNİ, KONUYU GÜNDEME TAŞIDI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, zırhlı araçla ölüme ve yaralanmaya sebep olan asker ve polisler hakkında cezasızlık politikalarına son verilmesi, daha fazla ölümlerin olmaması için zırhlı araçların yerleşim alanlarında kullanılmasının engellenmesi için gerekli düzenlemenin yapılması konusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verdi.