2 Mayıs 2024 Perşembe

Kürdistan'da son 6 ayda en az 146 kişi işkence gördü

Kürdistan'da 2021 yılının ilk altı ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan raporu paylaşan İHD Diyarbakır Şubesi, 7 kişinin kayıt dışı gözaltına alındığını, en az 15 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını aktardı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2021 Yılı İlk 6 aylık İnsan Hakları İhlalleri Raporunu, dernek binasında açıkladı. 

7 KİŞİ KAYIT DIŞI GÖZALTINA ALINDI
Raporda, kişi pandemi sürecinde çok sayıda hak ihlalinin artarak devam ettiğini belirtildi ve en az 147 kişinin gözaltında, ev baskınlarında, sokakta, hapishanede işkence ve kötü muameleye; 7 kişinin kayıt dışı gözaltı ve sorgulamayla ajanlık dayatmalarına maruz kaldığı, 5 kişinin de çeşitli biçimlerde tehdit edildiği kaydedildi. 

67 SİYASİ TUTSAK SÜRGÜN SEVK EDİLDİ
2021 yılı ilk 6 ayında bölgede bulunan hapishanelerde en az 67 politik tutsağın hiçbir gerekçe gösterilmeden veya politik tutumlarından sorumlu tutularak, ailelerinden uzak illerde bulanan hapishanelere sürgün edildikleri hatırlatılan raporda, "Yine 50 siyasi mahpus, cezaevinde veya nakil sırasında, cezaevi idaresinin işkence ve kötü muamelesine maruz kalmıştır. Mahpusların sağlık ve iletişim hakları ihlal edilmekte, çeşitli disiplin suçları ile tecrit ve izolasyona tabi tutulmaktadır. Özellikle sağlık hakkı ihlalleri hala devam etmektedir. Derneğimiz Genel Merkezi'nin hapishanelerdeki 'Ağır Hasta ve Hasta Mahpus Listesi 2020' verilerine göre, Türkiye hapishanelerinde halen 604'ü ağır 1605 hasta mahpus bulunuyor. Hasta mahpusların nitelikli sağlık hizmetine erişim sağlanmadığı ve cezaevinde yaşamlarını yitirdiği cezaevi politikası sürmektedir. Bu vesile ile cezaevi-hastane arasında kelepçeli şeklindeki devam eden infaz süreci işkenceye dönüşen, cezaevinde kalmasının ağır hak ihlali olan Mehmet Emin Özkan'ın son durumuna da tekrar dikkat çekmek isteriz. Hastanelerin ve yargının kendisi hakkında bilimsel olmayan, hukuksuz, ayrımcı uygulamaları ile ölümcül evrede bulunan hastalıkları ile cezaevinde bırakılması yaşam hakkının ihlali riskini doğurabilecektir. Adalet Bakanlığı'nı cezaevinde yaşanan hukuk dışı koşullara son vermeye, nitelikli sağlık hizmetinden yararlanması için bir kez daha tahliye edilmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi. 

EN AZ 15 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI
Pandemide aile içi kadına yönelik şiddetin tırmandığına dikkat çekilen raporda, 2021 yılı ilk 6 ayı içerisinde 23 kadının maruz kaldığı şiddet sonucu yaşamını yitirdiği, 13 kadının intihar ettiği belirtildi. En fazla hak ihlaline çocukların uğradığının altı çizilen raporda; bölgede 4 çocuğun maruz kaldıkları şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini, 6 çocuğun da intihara sürüklendiği, en az 15 çocuğun ise cinsel istismara maruz kaldığı ifade edildi. 

AÇLIK GREVİ DİRENİŞİ 270. GÜNÜNDE
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve hapishanelerde artan hak ihlallerinin sona ermesi için tutsakların başlattığı açlık grevinin 270. gününe girildiği hatırlatılan raporda, taleplerin karşılanması için devlete çağrı yapıldı. 

IRKÇILIK VE AYRIMCILIK ARTTI
Afganistan'da yaşanan çatışmalı süreçten dolayı Türkiye'ye gelmek zorunda kalan mültecilere yönelik uygulanan ırkçı ve ayrımcı söylemlerin arttığı belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı: "İHD her zaman barış hakkını savunmuş ve savunmaya devam ediyor. Her defasında ifade ettiğimiz gibi hayatımızdaki ihlaller, yanlış ve hatalı devlet politikalarının bir sonucudur. Bu nedenle biz insan hakları savunucuları, hayatımızdaki ihlallerin önlenebilir olduğuna inanıyoruz. Bir denetim mekanizmasına da dönüşen hak savunuculuğunun özneleri olarak bizler, insan hakları ihlallerinin meydana gelmesine sebebiyet veren hatalı hükümet politikalarına karşı etkili bir savunuculuk faaliyeti içerisinde olacağız. Bu gerçekle, insan hakları ihlallerinin oluşumuna yol açan politikalardan vazgeçilmesi, çatışmalı ortamın bir an önce son bulması ve çatışma çözüm araçlarıyla sürecin demokratik çözümünün yeniden müzakere edilmesi talebinde bulunuyoruz."