17 Mayıs 2024 Cuma

Kürdistan'da halk oylarına sahip çıktı

Bu yerel seçimlerde de Kürdistan'da çok sayıda hak ihlali yaşanması DEM Partililer tarafından engellendi. AKP'li adaylar halkın ve müşahitlerin üzerine yürüdü, polis DEM Partililere silah çekti tehdit etti. İradesine sahip çıkmak isteyen çok sayıda DEM Partili darp edildi. Ancak halk saldırılara ve engellemelere rağmen DEM Parti ile birlikte hukuksuzlukları kayda aldı, önüne geçmeye çalıştı. 

Türkiye ve Kürdistan'da 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin çok sayıda kişi oy kullanmaya gitti. Oy işlemlerinin ilk saatlerinden son anına dek usulsüzlükler sürerken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) emekçileri seçim hilelerini engellemek için çabaladı. 

AKP'LİLER TOPLU OY KULLANDI
Urfa'nın Halfeti ilçesinde AKP'li Belediye Başkan adayı ve mevcut Belediye Başkanı Şeref Albayrak ve beraberindeki 100-150 kişilik grup, 4'ü kırsal olmak üzere 5 ayrı mahallede toplu oy kullandı. Toplu oy kullanımına dair DEM Parti avukatları, Halfeti Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Şeref Albayrak ve beraberindeki grubun sabahın erken saatlerinden bu yana, Hilallı, Özmüş, Savaşan ve Kavaklıca kırsal mahalleleri ile merkez Siyahgül Mahallesinde bulunan Halfeti Anadolu Lisesi'nde toplu oy kullandıkları belirtildi.

DEM PARTİ'NİN ÇABASIYLA 380 OY GEÇERSİZ SAYILDI
Sabah saatlerinde Hilalli kırsal mahallesine gelen silahlı oldukları öğrenilen bir grup, sandık müşahitlerini okuldan zorla çıkararak toplu oy kullandı. Söz konusu 1050 ve 1051 nolu sandıklarda toplu oy kullanımına dair DEM Parti adına avukatlar itirazda bulundu. İlçe Seçim Kurulu yapılan itirazı kabul ederek her iki sandıktaki yaklaşık 380 oyu geçersiz saydı.

AKP'Lİ ADAYDAN DEM PARTİ'LİLERE VE MÜŞAHİTLERE SALDIRI
Özmüş kırsal mahallesinde Özmüş Ortaokulunda sandıklara 100-150 kişilik grupla gelen Şeref Albayrak, toplu oy kullanmak istedi. İtiraz eden sandık müşahitlerini darp eden grup, yaşananları kayda almak isteyen DEM Parti sandık müşahidine saldırarak görüntüleri zorla sildi.

Yine Kavaklıca kırsal mahallesinde Şeref Albayrak ve beraberindeki ekibin sandıklarda toplu oy kullanmasının tespit edilmesi üzerine avukatlar 1062-1063  nolu sandıklara itirazda bulundu.

AKP'Lİ ALBAYRAK MÜŞAHİTLERİ TEHDİT ETTİ
Savaşan kırsal mahallesinde 1087 ve 1088 nolu sandıkta 200'e yakın taşımalı seçmen olduğu ve bu seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun oy kullandığı belirlendi. Konuya dair tutanak tutuldu. Şeref Albayrak ve beraberindeki grup buraya gelerek sandık müşahitlerini tehdit etti. Müşahitlere, "boş pusulaları verin biz oy kullanalım" denildiği öğrenildi. Müşahitlerin ve halkın tepkileri üzerine okulu terk etmek zorunda kalan grup köye giden yolları kapatmaya çalıştı.

Salmanlı kırsal mahallesinde AKP adayı yanındakilerle birlikte toplu oy kullanma girişiminde bulundu. Halkın tepkisi ve görevlilerin kabul etmemesi üzerine oradan ayrıldı.

POLİS DEM PARTİLİLERE SİLAH ÇEKTİ, TEHDİT ETTİ
İlçedeki usulsüzlüklerle mücadele etmeye çalışan DEM Partili heyet, Altınova Mahallesinde sivil giyimli polisler ve Şeref Albayrak'ın korumaları tarafından araçlarla önleri kesilerek darp edildi. Havaya ateş eden sivil polisler, heyet üyelerine silah çekerek tehditler savurdu.

Öte yandan sabahın erken saatlerinde paylaşılan görüntülerde AKP damgalı YSK mühürlü zarflar ortaya çıktı. Halfeti'de dışarıdan getirilen pusula ve zarflar olduğu iddia edildi. Şeref Albayrak ve grubunun Halfeti Anadolu Lisesinde DEM Partili sandık müşahitlerini ve halkı darp etmesine dair de yine suç duyurusunda bulunuldu. Lisedeki tüm sandıklara itiraz edildi.

ŞIRNAK'TA ASKER VE POLİS MÜKERRER OY KULLANDI
Şırnak merkez, ilçe, belde ve köylerinde 8 bine yakın asker ve polis taşındı. Sabah saatlerinden itibaren onlarca otobüsle Şırnak'a taşınan asker ve polisler Gündoğdu ve Yeşilyurt mahallerinde bulunan okullara getirilerek oy kullandırıldı.

OKULLARDA SİLAHLI VE ÜNİFORMALI ASKERLER BEKLETİLDİ
5.30'da başka kentlerden getirilen askerler okulların önünde sıra halinde bekletilerek, sandıkların açılmasını bekledi. Çok sayıda askerin içerisinde olduğu otobüsler gün boyu kente giriş ve çıkış yaptı. Tüm okullarda silahlı ve üniformalı askerler bekletildi.

HALKTAN TAŞIMALI SEÇMENE TEPKİ: KİMLİĞİNİZİ ÇIKARIN
Şırnak'ın Gündoğdu Mahallesinde Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokul ve Ortaokul‘da halk yerine asker ve polisler oy kullandı. Toplamda kullanılan oy 5 bin 900. Tümgeneral Ömer Keçecigil Okulu'nu ziyaret eden DEM Parti Milletvekili Zeki İrmez ve partililer duruma tepki gösterdi. Bu sırada gergin anlar yaşanırken askerler okula giriş çıkışı sürdürdü. Bunun üzerine mahallede bulunan halk "hırsız var" sloganıyla tepki gösterdi. Yaşlı bir amca askerlerin okula girişi sırasında, "siz nerelisiniz, kimliğinizi çıkarın" diye hesap sordu.

SAYIM BAŞLADIKTAN SONRA OKULLA MAHALLE ARASINA BARİYER ÇEKİLDİ
Tümgeneral Ömer Keçecigil Okulunda oy sayımı başladıktan sonra okul ve mahalle arasındaki yola bariyerler çekildi. Belediye Eşbaşkan adayları ve Şırnak İl Örgütü üyelerinin okul önünde bekleyişi sürüyor. Bariye tepki gösteren partililere "İçeri sadece vekil alabiliriz" yanıtı verildi. 

MEVCUT BAŞKANA TEPKİ: DİKKAT HIRSIZ VAR
Mevcut belediye başkanı Mehmet Yakar Gazipaşa İlköğretim okulunu gezdiği sırada, halk tarafından "Dikkat hırsız var" sözleriyle karşılandı. 

ASKERLER ZIRHLI ARAÇLARLA OY KULLANMAYA GELDİ
Güçlükonak ilçesine bağlı Fındık Beldesi'ndeki Fındık İlkokulu'nda bulunan 1012 nolu sandıktaki 275 seçmenden 175'i askerlerden oluştu. Seçmenlerin kütükleri Isparta, Antalya ve Muğla gibi kentlerden oluştu. Şırnak Uludere'ye bağlı Şenoba Beldesinde 17 sandık kuruldu. Belde de her okulun bahçesine askerler yerleştirildi. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde oy işlemi sürerken, yüzlerce asker çarşı merkezinde zırhlı araçlarla oy kullanmaya gitti.