18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kumarlar Köyü kadınları: Köyümüzden madene verecek suyumuz yok

Su sıkıntısı çeken ve var olan suyun da Altın Zeybek 2 firması tarafından gasp edilmesine karşı çıkan Kumarlar Köyü kadınları, baraja verilecek sularının olmadığını kaydetti. Köylü kadınlar, mücadele edeceklerinin altını çizdi. 

Çanakkale'nin Kumarlar köyü bölgesinde, Kaz Dağları'nda yüzbinlerce ağacı katleden altın firması Alamos Gold'un su ihtiyacı için yapıldığı anlaşılan baraja karşı köy halkı ve dağa savunucuları biraraya geldi.

Kumarlar Köyü kadınları köylerine Doğu Biga Madencilik ile yaptığı protokol doğrultusunda yapılan Altın Zeybek 2 Baraj suyunun altın madenine verilmesine tepki gösterdi. 600-650 yıllık geçmişi olan Kumarlar köyünün yayla bölgesinde hiçbir ÇED ve bilgilendirme toplantısı yapılmadan, "ÇED'e gerek yok" söylemi ile Alamos Gold Firmasının Kirazlı Madenine su kaynağı için Altın Zeybek 2 barajı yapılmaya başlandı. ÇED raporu alınmadan yapılan baraja isyan eden köylüler, zaten su sorunu çektiklerini ve var olan suyun da baraj için gasp edilmesine izin vermeyeceklerini haykırdı.

Köy meydanına toplanan kadınlar, barajın yapıldığı madene yürüdü. Baraj setinin önünde tepkilerini dile getiren kadınların eylemine, Çanakkale merkezden, Kepez ve Bayramiç ve çevre köylerden çok sayıda kişi destek oldu. Öte yandan Çan Derneği ile Kirazlı Balaban mevkiinde nöbet tutan Heryerkazdağları da eyleme katıldı.

"Madene verilecek suyumuz yok", pankartının taşındığı eylemde, "Örgütlü halkı hiçbir kuvvet yenemez", "Altınsız yaşanır susuz yaşanmaz" sloganları yükseldi. Köyün yaylası üzerine baraj çalışmaları yapıldığının anlatıldığı konuşmalarda, yapılan çalışmaların ÇED raporunun dahi olmadığı vurgulandı.

ŞİRKETE 450 MİLYON KÖYLÜYE 48 MİLYON METREKÜP SU
Avukat Ümran Aydın yaptığı konuşmada, şirketin suyu nasıl kullanacağını aktararak firmanın internet sitesinde, toplam suyun 450 milyon metreküpünün şirket tarafından kullanılacağını, köyün kullanacağı suyun ise sadece 48 milyon metreküp olduğunu açıkladı.

KÖYLÜLER: SUYUMUZ ZEHİRLENMESİN
"Sadece çiftçilik için değil içme suyu için dahi bu suya ihtiyacımız var. Sularımız zaten evimizde akmıyor" diyen köylüler, şöyle devam etti: "Baraj yapılmaya başlandığında köyümüz için yapıldığını düşünüyorduk. Daha sonra altın madeni için yapıldığını öğrendik. Bizim köyümüzden madene verecek suyumuz yok. İçme suyumuz dahi kesildi. Evlerimizde ahırlarımızda sularımız kesildi. Bu saatten sonra buna müsaade etmek istemiyoruz. Hele bir zehir için buradan su pompalanmasına karşıyız. Suyumuzu vermek istemiyoruz. Kumarlar suyu ile Çanakkale zehirlenmesin. Burada hayvanlarımız var. ileride seramız var. kurşun madeni sürekli çaya zehir akıtıyordu. Bizim koyunlarımız öldü. Babam bunu ilgili kurumalara iletti. Ancak hiçbir şekilde cevap alamadık. Uşanda burada bir baraj yapılıyor ve çok mağduruz."

Açıklamanın ardından müzik dinletisi ve Hacivat Karagöz oyununu ile devam eden etkinlik, Kumarlar'daki suyun Alamos Gold tarafından gasp edilmesini anlatan "Su yolu: Bir madencilik hikayesi" belgeselinin gösterimiyle son buldu.