25 Nisan 2024 Perşembe

Kulp katliamı davası düştü, sanık Ertürk beraat etti- YENİLENDİ

11 kişinin gözaltında kaybedilmesini ilişkin Kulp davasında karar çıktı. Dava, "zamanaşımı" gerekçesiyle düşürüldü. Davanın sanığı dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk de böylece beraat etti.
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin kaybedilmesine ilişkin davaya Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
 
Dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı olan sanık Yavuz Ertürk ile kayıp yakınlarının katıldığı duruşmada, avukatlar mütalaaya karşı beyanlarını sundu.
 
Müşteki avukatlarından Erkan Şenses, AİHM'nin "11 kişi Bolu Tugay Komutanlığı tarafından gözaltına alınıh öldürülmüştür" şeklindeki kararını hatırlattı, "Cezasızlık politikasına son verilmeli" dedi.
 
Avukat Abdullah Zeytun da savunmasına 90'lı yıllarda yaşanan ağır insan hak ihlallerine değinerek başladı. Ancak Zeytun'nun sözü mahkeme başkanı tarafından kesildi. Mahkeme başkanı Zeytun'a "Biz bir dönemi yargılamıyoruz" dedi.
 
Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından savunmasına devam eden Zeytun, " Evet biz bir dönemi yargılıyoruz" diye konuştu.
 
Sanık Ertürk'ün avukatı Arda İşgören, 11 kişinin kaybedildiği operasyon için "başarılı ve örnek bir operasyondur" dedi.
 
Avukatların savunmasının ardından mahkemeye heyeti kararını açıkladı.
 
Heyet, davanın zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülmesine, sanık dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün de beraatına karar verdi.
 
NE OLMUŞTU?
 
8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.
 
11 kişinin kaybedilmesinden sorumlu olarak Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanıyordu.
 
Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).
 
Kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar 5 Kasım 2004’te bulunmuştu.