3 Mayıs 2024 Cuma

'Krizin faturasını neden ben ödüyorum'

Ekonomik krize ilişin Süreyya Operası önünde açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği, krizin faturasını döviz kurundan zenginleşenlerin ödemesi gerektiğinin altını çizdi. 

Tüketiciyi Koruma Derneği, ekonomik kriz ve yapılan zamlara ilişkin Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. "Kriz faturasını neden ben ödüyorum? Döviz kurundan zenginleşenler ödesin" pankartının açıldığı eylemde Derneğin İstanbul Şube Başkanı Aydoğan Dülger, iktidarın yıllardır ülkeyi yönetilemediğinden dolayı krizin oluştuğunun altını çizdi.

'ÇAY KAŞIĞI İLE VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR'
Dülger, "TÜİK tarafından Son 19 yılın en yüksek enflasyon oranı açıklanmış, yoksul ve aç sayısı inanılmaz bir sayıda artmıştır. Ülkenin kaynakları bazı güçlü şirketlere aktarılmış, ekonomik paketler onlar lehine açıklanmış, tüketicinin payına ise zamlar, yoksulluk ve açlık düşmüştür. Her fiyat artışları, yapılan her bir zam soframıza bir yıkım olarak gelmiş, mutfaklarımızı ateş sarmıştır. Asgari ücrete yapılan zammın üzerinden henüz 15 gün bile geçmeden, katmerli olarak geri alınmaya başlanmıştır. Çay kaşığı ile verip kepçe ile alıyorsunuz. Ekonominin başarısı bu mu?" dedi.

'YÜZDE 50 İLA YÜZDE 150 ARASI ZAM YAPTINIZ'
Emekli maaşlarının ayrı bir skandal olduğunu söyleyen Dülger, onlarca yıl hizmet eden emeklilerin açlığa mahkum edildiğini ifade etti. Dülger, "Küçük Esnaf sattığı fiyata ürünü rafa koyamamakta, gelen zamlar nedeniyle sermayesi erimiş durumda olup, kepenk kapatmaya başlamıştır. Yapılmak istenen küçük esnafı aradan çıkarıp meydanı zincir marketlere mi bırakmaktır? Döviz kurunun inanılmaz yükselişi, fiyatları uçurdu. Kur düştü fakat fiyatlar yerinde saymaya devam etti. Marketlere fiyatları düşürün dediniz, ama fiyatını kendi belirlediğiniz akaryakıt, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarda düşürmediğiniz gibi yüzde 50 ila yüzde 150 arası zam yaptınız" diye belirtti.

'İNSANCA YAŞAMAK BİZİM DE HAKKIMIZ'
Faturanın tüketiciye kesildiğine değinen Dülger, toplumun sefalete ve yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi. Dülger devamla, "İnsanca yaşamak bizim de hakkımızdır. Yapılan zamlar önümüzdeki günlerde raf fiyatlarına büyük bir oranda yansıyacaktır. Gıda fiyatları daha da artacaktır. Ülkemizde kaynak vardır, bu kaynakları güçlü olan sermayenin yararına değil, güçsüz olan halkın yararına kullanılmalıdır. Talebimiz açık ve nettir. İnsanca Yaşayabilmemiz için Zamlar geri çekilsin, döviz kuruna müdahale edilsin, maaşlar ve ücretler alım gücü ve yaşam kalitesini yükseltecek şekilde güncellensin. Ekonomik krizin ve döviz kuru yükselmesi nedeniyle oluşan krizin faturasını sorumlu kimler ise onlar ödesin. Temel gıdada KDV sıfırlansın, Temel ihtiyaçlarda ise yüzde 1'e düşürülsün" dedi.