18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Krize karşı emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız'

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, hükümetin halkın sorunlarını çözmek yerine, yerel seçim öncesi pembe tablo yaratmaya çalıştığını belirtti. Koramaz, 2019 yılı Ocak ayına kadar bir kampanya dönemi sürdüreceklerini belirtti.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle yaşanan krizin faturasının halka kesilmesine karşı düzenlediği basın toplantısında "Krize karşı emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız" dedi.
 
Koramaz, yaşanan krizin uzun süreli olduğunu belirterek, "Halkın alım gücünü düşüren, işyerlerinin kapanmasına neden olan, işsizliği ve yoksulluğu artıran ekonomik kriz, her geçen gün hayatlarımızı daha fazla etkiliyor. Yaşadığımız bu krizin sadece döviz kurundaki yükselmelerden kaynaklanmadığını ve ABD ile yaşanan gerilimlere bağlı olmadığını daha önceki açıklamalarımızda dile getirmiştik. Bugün geldiğimiz noktada kur baskısının ortadan kalkmasına, ABD ile ilişkilerin normalleşmesine rağmen, ekonomik göstergeler krizin etkisinin daha da arttığını göstermektedir" diye kaydetti.
 
'EKONOMİK KRİZ HALKI YOKSULLAŞTIRIYOR'
 
Krizin nedeni olarak siyasi iktidarın mevcut politikalarını gösteren Koramaz, "Yaşanan her kriz, halkın daha fazla yoksullaşmasına, ülke varlıklarının değersizleşmesine neden olmaktadır. Emeğiyle geçinen kesimlerin krizler karşısında dayanma gücü azalmakta, krizlerin toplumsal maliyeti artmaktadır. İşsiz kaldığı, borcunu ödeyemediği, ailesinin geçimini sağlayamadığı, çocuklarına bakamadığı için depresyona girenlerin, kendini yakanların, intihar edenlerin haberleri hepimizin yüreğini acıtmaktadır" diye belirtti.
 
'SEÇİM ÖNCESİ PEMBE TABLO'
 
Koramaz, hükümetin halkın sorunlarına çözüm bulmak yerine, yerel seçim öncesi pembe tablo yaratmaya çalıştığını belirterek, "Devlet hazinesini boşaltma pahasına atılan bu spekülatif adımlar, kur ve faizlerde kısa dönemli düzelmeler yaratsa da, uzun dönemde krizi daha da derinleştirmektedir. Nasıl ki 24 Haziran Seçimleri öncesinde yaratılan suni ekonomik büyüme Ağustos ayında büyük bir patlamaya yol açtıysa, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde yaratılmak istenen bu pembe tablo da, seçimler sonrasında büyük ekonomik-toplumsal patlamalara neden olacaktır" diye konuştu.
 
'OCAK'A KADAR KAMPANYA DÖNEMİ'  
 
Koramaz, 2019 yılı Ocak ayına kadar bir kampanya dönemi sürdüreceklerini belirterek, şunları aktardı: "Kamuoyuna dönük bilgilendirme faaliyetlerimizin yanı sıra, Meclis'te bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle, Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) ilgili bakanlıklarla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bunların yanında 45'inci Genel Kurulumuzda alınan kararlar uyarınca; 15 Aralık 2018 tarihinde 'Kamuda Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Çalıştayı', 22 Aralık 2018 tarihinde 'Ücretli Çalışan-İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Çalıştayı' ve 5 Ocak 2019 tarihinde 'OHAL KHK'ları ile İhraç Edilen Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Çalıştayı' gerçekleştireceğiz. Bu çalıştaylardan elde edilecek veri ve önerileri kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşacağız."