19 Mayıs 2024 Pazar

'Kriz kapitalizmde, çözüm sosyalizmde'

ESP İstanbul İl Örgütü, ekonomik krize karşı başlattığı kampanyanın startını vergi dairesi önünde açıklama yaparak verdi. Açıklamada, en çok kadınların krizden etkilendiğine dikkat çekilirken, çözümün sosyalizm olduğuna işaret edildi. Ankara'da da İŞKUR önünde açıklama yapıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü, "Yoksulluk kader değildir. Kriz kapitalizmde, çözüm sosyalizmde" şiarıyla zamlara karşı başlatacağı kampanyanın startını Kadıköy Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaparak verdi.

Açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Eş Sözcüsü Yoldaş Aydın da katıldı. "Asgari değil, insanca ücret istiyoruz!", "Kriz kapitalizmde, çözüm sosyalizmde!" ve "Kriz şiddettir, kadına şiddete son!" dövizleri açıldı.

Açıklamayı okuyan ESP Parti Meclisi (PM) üyesi Mustafa Naci Toper, ekonomik krizin gittikçe derinleştiğine dikkat çekti ve "Bir avuç asalak kapitalist karına kar katsın diye ekonomik krizin faturası emekçilere çıkarılıyor" diye konuştu.

'BİZİM PAYIMIZA VERGİ YÜKÜNÜ TAŞIMAK DÜŞÜYOR'
Her gün eve ekmek götürmek için emekçilerin saatlerce sömürüldüğüne dikkat çeken Toper, iktidarın krize karşı zengin sınıfın yanında olduğuna işaret etti. Toper, "Bizim payımıza ise her şeyden alınan dolaylı ve dolaysız vergilerle krizin yükünü taşımak oluyor. Vergi adaletsizliği halkın canını yakıyor. Zenginden az yoksuldan çok vergi alınıyor" diye belirtti.

'BU DÜZEN KADINLARA SÖMÜRÜDEN BAŞKA BİR ŞEY VAAT ETMİYOR'
Toper, krizi en ağır kadınların yaşadığını kaydetti ve konuşmasına şöyle devam etti: Kadınlar evde, sokakta, iş yerinde erkek egemen kapitalizmin sömürüsüne maruz kalıyor. Bu düzen kadınlara sömürüden ve ölümden başka bir şey vaat etmiyor. Ekonomik kriz kadına yalnızca yoksulluk değil aynı zamanda şiddet olarak dönüyor. Her gün yeni bir kadın cinayetiyle güne uyanıyoruz."

'EZİLENLER DÜNYANIN HER YERİNDEN AYAKLANIYOR'
Ezilenlerin sabrı kalmadığını dile getiren Toper, "Savaştan, krizden, geleceksizlikten ve umutsuzluktan başka bir şey vermeyen kapitalizme karşı ezilenler dünyanın her yerinde ayaklanıyor" dedi ve tek çözümün sosyalizm olduğunun altını çizdi.

Toper, kapitalizme ve onun krizine karşı ortak mücadeleye çağırdı.

Polis, basın açıklaması devam ederken engelleme girişiminde bulundu.

Açıklamadan sonra ESP üyeleri, krize dair bildiri dağıtarak eylemi sonlandırdı.

ANKARA
ESP Ankara İl Örgütü de kampanyanın startını, İŞKUR önünde yaptığı açıklamayla verdi. 

Yapılan açıklamada, "Doğalgaza, suya, elektriğe her gün zam yapılıyor. Egemenler ezilenlere, yoksulluk sizin kaderiniz diyor. Hayır, yoksulluk bizim kaderimiz değil. Kriz kapitalizmde, çözüm sosyalizmde. Alternatifsiz değiliz, bu düzene mahkum da değiliz" denildi.