20 Nisan 2024 Cumartesi

Köylüler maden çalışmasına karşı harekete geçti

Dereköy köylüleri, köylerinde açılmak istenen madene karış harekete geçti. Verilen dilekçelerle maden çalışmalarının durdurulmasını istedi. 

Salgın günlerinde doğa düşmanları faaliyetlerini sürdürüyor. Dereköy'de kömür madeni açmak isteyen şirket, madenin açılması için harekete geçti. 

Haberi alan Dereköy köylüleri, A Platformu, Dereköy Suçlama Birliği ve Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de harekete geçti, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toprak Koruma Kuruluna kömür madenine karşı dilekçe verdi. Maden açılmak istenen yerin tam anlamıyla tarım arazilerinin ortasında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, maden nedeniyle tarımsal üretimin üstüne toz çökeceği vurgulandı. Büyükbaş hayvanların da arpası, buğdayı, otu ve samanının maden açılmak istenen Dereköy Yaylasında üretildiği ifade edilen açıklamada, "Köyümüzün ehil çiftçileri yaylada meyve üretimini de arttırmış, 250 dönüme çıkarmıştır ve hızla da artmaktadır. Bu nedenle madenin açılmasını istemiyoruz" denildi.

Köylüler ve A Platformunun dilekçelerinde, "Korkuteli Dereköy Yaylası Dökük mevkiinde, tarım topraklarında açılmak istenen kömür madenciliğine karşı kurumunuzun, Dereköy ve yaylasının 'tarım toprağı olduğu' ve 'tarımsal üretim için önemli olduğu' gereğiyle madencilere 'kamu yararı izni vermemeniz ve tarımı korumanız talebimizdir'" denildi.

Dereköy Sulama Kooperatifinin dilekçesinde de şu ifadeler yer aldı: "Dereköy'ün yüzde 80'i tarımla uğraşmaktadır. Yayla mevkiindeki tarım alanları içerisinde, kamu yararına ait olmayan ve şahsa ait şirket kömür madeni açmak isteyerek ekili alanlara zarar vermek istemektedir. Alanda, köyümüze ait ve sulamada kullanılan kapalı sistem sulama yapılmaktadır. Köylüler arasında husumete de sebep olan firmanın çalışmalarının durdurulmasını ve tarım alanlarının korunmasa talep ederiz."