26 Nisan 2024 Cuma

KOS, Metamar şirketini protesto etti

Kuzey Ormanları Savunması Alakır Vadisi'ni koruyan doğa savuncusu çifte yönelik Metamar şirketinin tacizlerini protesto etti, tacizlere doğa savunucularının boyun eğmeyeceği vurgulandı.
Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Alakır Vadisi'ni koruyan doğa savunucularını tehdit ve taciz eden Metamar Marble isimli HES'si ve madenci şirketin İstanbul ofisi önünde Metamar HES şirketinin Alakır'da doğaya ve yaşam savunucularına yönelik artan saldırılarını protesto etti.
 
Yapılan açıklamada "Kumluca'da Beydağları'ndan doğup, Akdeniz'e dökülen yaklaşık 70 kilometrelik Alakır Nehri, uzun yıllardır üzerinde 3'ü tamamlanan, 3'ü de iptal edilen 6 HES projesi ve bunların yol açtığı yıkıma karşı verilen mücadele ile gündeme geliyor" denildi.
 
ŞİRKETİN TACİZLERİ YAŞAM ALANINI YOK EDİYOR
 
14 yıldır Birhan ve Tuğba çiftinin Alakır Nehri'ne yapılan HES'lere karşı mücadele ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Birhan ve Tuğba çifti, Alakır'ı kurtarmak için 1 Mart 2009'da kurdukları Alakır Nehri Kardeşliği üzerinden hukuk mücadelesi veriyor. Ekosistemin korunması adına önemli zaferler de yaşandı bu süreçte. Alakır Nehri ve vadisi, 2017 Aralık ayında 'Kesin Korunacak Hassas Alan', 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' ve 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı' olarak 3 ayrı statüde Doğal SİT alanı ilan edildi."
 
Metamar şirketinin tacizlerinin Birhan ve Tuğba çiftinin yaşam alanlarına yöneldiği vurgulanan açıklamada şu ifadelerle sona erdi: "Metamar şirketinin saldırılarıyla adım adım Birhan ve Tuğba çiftinin yaşam alanının çevresi yok ediliyor. Şirketin bu baskı, tehdit ve tacizlerine derhal son vermesini talep ediyoruz! Birbirinden bağımsız birer münferit olaymış gibi tek tek ayrı savcılar tarafından ele alınan bu taciz olaylarının tek bir dosya haline getirilerek incelenmesini talep ediyoruz!"