19 Mayıs 2024 Pazar

Köpeğe yönelik işkencenin soruşturması hala başlatılmadı

AKP’li Rıdvan Pehlivan tarafından işkenceye uğrayan bir köpeğin videosuyla şikayette bulunmalarına rağmen, tarım il müdürünün izinde olduğu gerekçesiyle hala soruşturma başlatılmadı. HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, iş insanı olan kişi hakkında soruşturma açılmamasına tepki gösterdi. 

Hayvanları Koruma Kanununda yapılan düzenleme ile hayvanlara yönelik işkence ve şiddet eylemleri ceza kapsamına alındı. 14 Temmuz'da yürürlüğe giren düzenleme ile hayvanlara yönelik işkence ve kötü muamelede suçüstü hallerinde Cumhuriyet Savcılıkları tarafından resen soruşturma başlatılabiliyor ancak yasanın en tartışmalı maddelerinden olan soruşturma şartı nedeni ile Silivri'de bir köpeğin işkenceye uğramasına ilişkin ahal soruşturma başlatılmadı.

Suçüstü halleri dışında yürütülecek adli soruşturmalar ile ilgili şikayet hakkının Tarım ve Orman Bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerine verilmesi mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) Silivri'de AK Parti'den milletvekili aday adayı ve belediye meclis üyesi adayı olmuş olan Rıdvan Pehlivan tarafından tekme ve sopayla saldırıya uğrayan köpeğe işkence uygulanan anların görüntülerini paylaştı. Dernekten yapılan açıklamada ilçe tarım müdürünün izinde olması sebebi ile adli soruşturma şartının yerine getirilemediği ve soruşturmaya başlanamadığı belirtildi.

PAÇALI: FAİL KORUNMAK MI İSTENİYOR
Dernek Başkanı Erman Paçalı yaptığı açıklamada "Rıdvan Pehlivan isimli iş insanının bir sitede kendi halindeki köpeğin yanına giderek önce kafasına ve vücuduna tekme attığı, ardından uzaklaşmaya çalışan köpeği eline aldığı sopa ile dövmeye devam ettiğine dair görüntüler elimize ulaştı. Konuyu ilçe tarım müdürlüğü ile paylaştık lakin ilçe tarım müdürü izinde. Yerine bakan vekil müdür ise soruşturma şartını yerine getirmek konusunda isteksiz. Bu konuda karar vermek istemiyor ve kararı asil müdüre bırakmak istiyor. Asil müdür izinden bir hafta sonra dönecek. Konuyu inceledikten sonra şikayetçi olup olmayacaklarına karar verecekler ve şikayetçi olursalar adli soruşturma başlayacak. İşte kastettiğimiz tehlike buydu. Şimdi bu olayda asil müdürü beklemeyi gerektirecek bir durum yok. Görüntüler gayet açık ve net. Soruşturma şartı neden yerine getirilmek istenmiyor anlayabilmek mümkün değil. İş insanı çevresi olan, siyasi bağlantıları olan, iktidar partisinden milletvekili ve belediye meclis üyesi aday adayı olmuş bir isim. Korunmak mı isteniyor? Amaç nedir?" diyerek tepki gösterdi.