3 Mayıs 2024 Cuma

Konya katliamına birçok ilde tepki

Konya'da Dedeoğulları ailesine yönelik gerçekleşen ırkçı katliam birçok ilde yapılan açıklamalarla protesto edildi, sorumluların derhal yargılanması istendi.

Konya'da Dedeoğulları ailesine yönelik gerçekleşen ırkçı katliama tepkiler dinmiyor. Katliam pekçok ilde yapılan açıklamalar ile protesto edildi.

KOCAELİ
Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, Konya katliamını İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda protesto etti.

"Kaos planı tutmayacak, barış ve kardeşlik kazanacak" yazılı hankartın açıldığı eylemde yapılan açıklamada, "Daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Bu nedenle; öncelikle emekten, demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten yana tüm kesimleri katliamın gerçek nedenini açıkça ifade etmeye, ortak tutum almaya çağırıyoruz. Irkçılık ve milliyetçilik faşizmin, kapitalist sistemin hastalıklı sonuçlarındandır. Irkçılıkla mücadele barış ve demokrasiyi savunmadan, gereğini yapmadan yürütülecek bir mücadele değildir" denildi.

Açıklamada "Tetikçiler derhal yakalanmalı, yargı önünde hesabı sorulmalıdır. Saldırılara zemin sunan ayrımcı, milliyetçi, şovenist, faşizan politikalar terkedilmelidir" diye belirtildi.

ANKARA
Batıkent Dayanışma Platformu, geçtiğimiz günlerde Konya'da yaşanan ırkçı katliamı protesto etti. Kürt oldukları için öldürülen aile ile ilgili basın açıklaması yapılmasına tahammül edemeyen polis, eylemin Batıkent Gimsa'nın karşı caddesinde yapılması dayatmasında bulundu.

Yapılan açıklamada, "Katliam sonrasında devlet kanadından yapılan tüm açıklamalarda saldırının iki aile arasındaki husumetten kaynaklandığı, arazi kavgasına dayandığı söylenip durulmuş olayın ideolojik-politik dayanakları gizlenip hasıraltı edilmeye çalışılmıştır" denildi.

Açıklamada "Bizler çok iyi biliyoruz ki, 'Biz ülkücüyüz, Kürtleri burada yaşatmayacağız' diyenler kadar, 'tutuklama talebiyle istenen maksat hasıl oldu' diyen mahkeme, 'ben bu aileye kefilim' diyen Emniyet müdürü, 'sıradan bir olay' diyen Konya Valisi, 'arazi kavgası' diyen bakan, günlerdir televizyonlarda, gazetelerde halkları hedef haline getiren medya bu katliamın ortağıdır" diye belirtildi.

HATAY
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, Konya'da katledilen Dedeoğulları ailesine ilişkin şube binasında açıklama yaptı. "Nefret saldırılarını ve şiddeti durdurun" diyen İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, "Siyasi iktidarı ayrımcı ve nefret içerikli söylem ile politikaları terk edip, toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Geçmişte yaşanmış benzer olaylarda böyle davranılmadığı ve failler cezasızlık zırhı ile korunduğu için bugün yaşanan vahim olaylar tekrar etmiştir. Demokrasi, barış ve insan haklarından yana olan herkesi ortak tutum almaya, ayrımcılığa, nefret söylemine ve şiddete hayır demeye davet ediyoruz" dedi.

MARDİN
Konya'daki ırkçı saldırıya karşı Kızıltepe Emek ve Demokrasi Platformu Özgürlük  Parkı'nda açıklama yaptı. HDP, DBP ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de açıklamaya katıldı. "Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok" pankartının ardında platform adına açıklama yapan Eğitim-Sen Kızıltepe Şube Yöneticisi Zeki Tekin, Konya'da yaşanan ırkçı katliamı kınadığını belirterek, "Tetikçiler derhal yakalanmalı, yargı önünde hesap sorulmalıdır. Saldırılara zemin sunan ayrımcı, milliyetçi, şovenist, faşizan politikalar son bulmalıdır" dedi.

Açıklama atılan "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Jin jiyan azadi" sloganları ve gerçekleşen oturma eylemi ile son buldu.