20 Nisan 2024 Cumartesi

Konya halkı obruk riski altında

Konya'da yerleşim yerinden 100-200 metre uzakta oluşan obruklar halkı tedirgin etmeye devam ediyor.
Tarım arazilerinin sulanması için kontrolsüz ve denetimsiz açılan sulama kuyularının yeraltı sularını kurutması ile oluşan derin çukurlar yani obruklar tarım arazilerinin yanında yerleşim alanlarını da tehdit ediyor.
 
Konya'da şimdiye kadar irili ufaklı 300'ün üzerinde oluşan ve ağız çevresi derinlere doğru genişleyen obruklar, kimi yerlerde yerleşim yerine 100-200 metre uzaklıkta yer alıyor.
 
Aşırı yeraltı su kullanımı ve kuraklık nedeniyle su seviyesinin çekilmesi sonucu son yıllarda artan obruk sayısı, tarım sezonun açılması ile birlikte daha da artarak halkı tedirgin ediyor.
 
DHA konuşan İnoba Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Hasan Köroğlu, "Obruklara alıştık artık. Yapacak bir şey yok. Ekmeğimiz burada. Zemin sağlam, diyorlar; ertesi gün çöküyor. Gitmek istesek de bu kadar insan nereye gidecek"  dedi.
 
Doğal kaynaklarının bilinçsizce kullanımı ve kapitalizmin talanına açılması, doğanın dengesini bozmaya devam ediyor. Yeraltı su seviyesini yükseltecek ve tarım arazilerinin sulanmasının planlı bir şekilde yapılmasını sağlayacak tedbirler alınmadığı takdirde obrukların ekilebilir arazileri ve insanların yaşam alanlarını yok etme tehlikesi devam edecek.