7 Mayıs 2024 Salı

Konut mağdurları: Tapumuzu verin

Varyap Group'un yıllardır verdiği sözleri tutmadığının altını çizen konut mağdurları, mağduriyetlerinin çözülmesini istedi. 

Bostancı'da bulunan Varyap Group önünde bir araya gelen konut mağdurları yıllardır yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Yıllardır tapularına kavuşmak için mücadele veren mağdurlar, "Hakkımızı ver", "Varyap tapumu ver" dövizleri açarak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Okunan basın metninde, "Pendik'de yapımına 2012 yılı sonunda başlanan Varlibaş inşaat şirketine ait VARYAP Plaza'dan kimimiz 2013, kimimiz 2014, kimimiz 2015'de ofis ya da dükkan aldık hepimizin tek amacı çocuklarımıza iyi bir yatırım bırakmaktı bu mülklere 10-15 yıllık birikimlerimizi verdik" denildi.

'ARADAN YILLAR GEÇTİ AMA SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ'
Açıklama da satın alırken tapuların ne zaman verileceğini sorduklarında kendilerine,  henüz imar ve iskanın alınmadığını bu prosedürlerin bitirilmesinin akabinde hemen verileceğinin söylendiği aktarıldı. Açıklama da, "VARYAP firması öncesinde Ataşehir' de Uphill Cort ve Meridian gibi çok daha büyük ölçekli projeleri yapıp hak sahiplerine sorunsuz vermişti. Bizler de firmanın bu gücüne güvenip verilen sözlere itibar ettik ve tüm birikimlerimizi verdik. Aradan yıllar geçti inşaat bitti ama firmanın söylemine göre imar ve iskan sorunu bitmedi daha sonra ise bankalarla yaşadıkları kimi sorunları gerekçe gösterdiler tapularımızı bir türlü vermediler. Bizler anladık ki Varyap şirketi bizlere sattığı mülkleri bankalara teminat gösterip yüz milyonlarca liralık krediler çekmiş. Borçlarını ödemediği için banka ipotekleri kaldırmıyor bizler de tapularımızı alamıyoruz. Bizim bilgimiz onayımız olmadan ticaret ahlakı ile bağdaşmayan bu uygulama sonunda 60'dan fazla mülk sahibi yıllardır tapularını alamıyor. Şirket her seferinde halloldu hallolacak bir sonraki ay bir sonraki ay diye bizi oyaladı. Bunu yaparken de Ataşehir, Bodrum hatta Atina'da milyar dolarlık inşaatlar yapmaya devam etti ve buralardaki hak sahiplerine mülklerini ve tapularını sorunsuz verdi. Ülkemizde son yıllarda müteahhitler tarafından mağdur edilen on binlerce insan var tüm emeğini birikimini verip ne tapusunu ne evini alamayan. Bu on binlerce insana 60 kişi daha eklenmesin buradan kamuoyuna ve yönetenlere sesleniyoruz yaşadığımız mağduriyetin çözülmesi konusunda yetkilerin elinden geleni yapacağını umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'MAĞDURUZ'
Söz alan Sezgin Yurdakul 2013 ekim ayında Pendik'te bulunan Varyap Plaza'dan bir ofis aldığını söyleyerek yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle aktardı: "Ofisi alırken tapuyu inşaat bitince vereceklerini söylediler, 'o şekilde imar ve iskan alınamıyor tapu verilemiyor' dediler. İnşaat bitti ama bir türlü tapular verilmedi. Sebep olarak da bankalarla yaşadıkları sorunları gösterdiler. Şimdi borçları ödeyemiyorlar, banka da haciz işlemi başlattı. Meğer bunlar bize sattıkları mülklerin üzerine bankalardan milyonlarca liralık kredi çekmişler ve bizim mülkleri ipotek etmişler. Mağduruz."